5 храни за подсилване на белите дробове

NetNews

Продължаващата пандемия от коронавирус е засегнала милиони животи по целия свят. Докато някои остават безсимптомни, други изпитват тежест, която често влошава живота и предизвиква белодробни проблеми като астма, белодробна фиброза, хронична обструктивна белодробна болест и др.

До момента е ясно, че тази инфекция поразява най-вече дихателната система. Изследване, представено на Международния конгрес на Европейското респираторно общество, заявява, че COVID-19 може да има негативен дългосрочен ефект върху белите дробове и сърцето на хората, заразени с коронавирус, посочва tialoto.bg.

Следователно, е разумно да предприемем някои допълнителни мерки за подобряване на здравето на белите ни дробове по всякакъв възможен начин. Въпреки че спортът и хранителните добавки са много важни според експертите за всякакви проблеми, свързани със здравето, то храната също играе важна роля за повишаване на имунитета на тялото ни.

Имайки това предвид, ние ви предлагаме някои опции за суперхрани, които могат да помогнат за насърчаване на цялостното здраве на белите дробове. Ето и 5 опции:

1. Броколи

Броколите са заредени с противовъзпалително съединение на име Сулфорафан. Според няколко проучвания, това съединение може да помогне за защита на белите дробове от токсични увреждания.

2. Моркови

Наред с насърчаването на здравето на белите дробове, морковите са известни с това, че противодействат на негативния ефект от тютюнопушенето – фактор, който увеличава риска от тежко прекарване на COVID19. Според проучване, публикувано в списанието Nutrition Research and Practice, морковите са заредени с бета каротин, който осигурява известна защита на пушачите, които са изложени на повишен риск от множество ракови заболявания и други дегенеративни заболявания.

3. Листни зеленчуци

Зеленчуците като спанак, зеле, кейл и т.н. са заредени с витамин А, С, Е и К, антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, за които е известно, че подобряват здравето на белите дробове. Те също така съдържат B-каротин, който е известен със своя потенциал за изчистване на свободните радикали и защита на тялото от увреждане.

4. Цитрусови плодове

Те са добър източник на витамин С и съдържат антиоксиданти. Цитрусовите плодове като лимон, портокал и др. помагат за предотвратяване на възпалителните процеси в тялото и увреждането му от свободните радикали. Изследване, публикувано в British Medical Journal, посочва още, че консумацията на витамин С може да помогне за ограничаване на астмата и различни други дихателни проблеми.

5. Боровинки

Проучване, публикувано в The American Journal Of Clinical Nutrition, установява, че диетичните флавоноиди в плодовете, особено в боровинките, могат да помогнат за забавяне на свързания с възрастта спад на белодробната функция.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Американски щати съдят Фейсбук

Редица американски щати планира да заведат дело срещу Фейсбук, съобщи ТАСС. Смята се, че компанията нарушава закона за монополите в страната. Смята се, че към съда ще се обърнат четиридесет щата. Американски представители излязоха с доклад по темата. Според него големите дигитални компании използват монополни практики на пазара. Така оспорват […]