500 с подписка до ВСС срещу проекта за реформа на съдилищата

NetNews

Над 500 български съдии са изпратили подписка до Висшия съдебен съвет срещу предложената от магистратите реформа в съдилищата. Всички становища по отношение на предложението са отрицателни. Преди дни имаше и мълчалив протест на адвокати заради промяната на съдебната карта, съобщава "Фрог".

Министерството на правосъдието организира и дискусия на тема “Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта”, която се провежда в Съдебната палата днес. В нея участват представители на съдебната власт, Омбудсмана на Република България, магистрати, адвокати, професионални организации, неправителствени организации и представители на политическите партии, представени в 45-тото Народно събрание.

Идеята за нова съдебна карта “Модел 4” предвижда окръжните съдилища да станат основни първоинстанционни, а районните да гледат само по-леки дела. Заложено е още районните съдилища да имат постоянен съдийски състав, а ако случайно делата се увеличат, тогава на помощ ще дойдат непостоянни състави от съответния окръжен съд. До момента множество общини, районни съдилища и представители на неправителствени организации излязоха със становища срещу възприетия от ВСС модел за реформа.

С декларации излязоха от Висшия адвокатски съвет и Общото събрание на адвокатите в страната. Позиция по въпроса прие и Софийската адвокатска колегия.

Становища в Министерството на правосъдието продължават да пристигат от общински съвети и кметове на десетки населени места. Правосъдният министър Янаки Стоилов бе категоричен, че готвената от ВСС реформа създава повече въпроси, отколкото решения.

Предстоят обществения обсъждания по реформата и от ВСС да се подготвят предложения за законодателни промени, като след това парламентът трябва да реши дали да ги подкрепи.

Реформата на съдебната карта е поредната критика, с която се сблъсква Висшия съдебен съвет. Институцията е обект на обществено недоволство още от избирането на Иван Гешев за главен прокурор на страната. Имало е и редица протести. Последният такъв бе по време на визитата на Лаура Кьовеши, шефката на новосъздадената европейска прокуратура.

Основните опасения са относно липсата на независимост във Висшия съдебен съвет, обслужването на политически интереси.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В Полша: ЦСКА трябва да се бръкне, за да подпишат с Роберт Иванов

В Полша също бе разпространена информацията, че ЦСКА проявява сериозен интерес към защитника на Варта Познан – Роберт Иванов. Договорът на централният защитник обаче е до лятото на 2022 година, което означава, че "червените" ще трябва да се бръкнат, за да подпишат с него. "Защитникът на Варта Познан – Роберт […]