689 дни в плен: Бежанците от лагера, в който бе държан Джокович

NetNews

Human Rights Watch осъди политиката на Австралия за задържане на мигранти, като посочи, че страната сега държи търсещите убежище средно 689 дни – нов рекорд.

Групата изтъкна факта един месец след като Новак Джокович бе настанен в австралийски хотел за задържане. Неговият опит хвърли светлина върху политиките на Австралия, които според групите за защита на правата на човека са злоупотребяващи и нечовешки.

Активисти казват, че 32-ма бежанци и търсещи убежище все още остават в този хотел.

Джокович прекара пет дни в хотел за задържане в Мелбърн, след като визата му за участие на Australian Open беше отменена, защото не беше ваксиниран. Тази седмица той разкри пред BBC, че ще приеме пропускането на още турнири от Големия шлем, ако това означава, че трябва да получи ваксина срещу COVID.

За разлика от краткия престой на тенис звездата, 24-годишен ирански бежанец е задържан в същата сграда в продължение на две години без изгледи за дата на освобождаване.

„Жителите на тази сграда отчаяно се нуждаят от свобода“, казва Мехди Али, арабин от Ахвази, преследвано малцинство в Иран, пред BBC.

Той бяга в Австралия, когато е на 15, но е задържан от имиграционните власти в продължение на девет години. Той казва, че преживява „кошмар в реалния живот“ в хотела, а много други в сградата са имали склонности към самоубийство след години на неопределено задържане.

Human Rights Watch, която цитира цифрата от 689 дни от септемврийски правителствен доклад, заяви, че това е най-дългият период, регистриран някога. Смята се, че това е най-дългият период от време от западна нация.

Период на задържане на бежанци в Австралия – 689 дни
Средно време, задържано в имиграционни задържания:
55 дни имиграционно задържане в САЩ
14 дни имиграционно задържане в Канада

В сравнение с други нации, където властите позволяват на търсещите убежище да живеят сред обществото, докато молбите им за бежанци се оценяват, Австралия поставя пристигащите с лодки под задължително задържане.

В момента в системата има задържани 1459 души, като няма гаранции за това колко дълго могат да бъдат задържани хората.

Human Rights Watch изчисли, че Австралия е задържала 117 души за най-малко пет години, включително осем души, които са прекарали повече от десетилетие в лагери.

„Тези статистика показва колко самотна е Австралия сред страните с единомислие, по отношение на безсрочното задържане на търсещи убежище и бежанци в продължение на години“, казва изследователят Софи Макнийл. „Съгласно международното право задържането на имиграцията не трябва да се използва като наказание, а по-скоро трябва да бъде изключителна крайна мярка за осъществяване на легитимна цел.“

От 2013 г. Австралия задържа всички търсещи убежище, които се опитват да стигнат до нейните брегове с лодка, обещавайки, че никога няма да им бъде позволено да живеят постоянно в страната – дори ако бъде установено, че са законни бежанци.

Канбера отдавна оправдава жестоката си политика с аргумента, че тя служи като възпиране, за да бъдат обезкуражени хората да търсят убежище в Австралия. Той твърди, че „спирането на лодките“ също така е помогнало за предотвратяване на смъртни случаи в морето.

Лекарите и адвокатите обаче от години посочват „психическите изтезания“, понесени от тези, които са затворени за неопределен период от време по тази политика. През последното десетилетие в австралийски лагери за задържане са регистрирани поне половин дузина самоубийства. Правителството също така изплати милиони компенсации на задържаните, които доказаха, че са претърпели вреди.

Отхвърлянето на Австралия на хора, бягащи от преследване, нарушава условията на международните споразумения за бежанците, които страната се ангажира да спазва.

Правилата също се считат за „произволни“ и незаконни от експертите по бежанското право, защото се отнасят само за търсещите убежище, които пристигат по море. Правителствените данни показват, че по-голямата част от нелегалните мигранти в Австралия са хора, които летят в страната и просрочват краткосрочните си визи.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

С видеоклип дядото на Валиева я защитил пред съда

Дядото на руската фигуристка Камила Валиева е изпратил видео послание, което било показано на тричленния състав на Спортния арбитражен съд, допуснал състезателката от индивидуалния турнир при жените на Олимпийските игри в Пекин. Според The New York Times, мъжът записал клипа с телефон от купето на автомобил, показвайки пакет с лекарства. […]