69-годишната майка на Навални търси тялото на сина си в руската Арктика

NetNews

За майката на Алексей Навални, руският опозиционен лидер, който почина на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония, пътуването за възстановяване на тялото на сина ѝ в събота беше одисея без ясна цел, пише Асошиейтед прес.

В крайна сметка тя не получи това, за което дойде.

69-годишната Людмила Навалная получи официална бележка в събота, че политикът е починал в затвора в 14:17 часа. местно време ден по-рано, каза Кира Ярмиш, говорител на Навални в събота.

Заедно с членове на правния екип на Навални, Людмила пътува до град Харп в Ямало-Ненецкия регион, на около 1900 километра североизточно от Москва.

Именно там Федералната пенитенциарна служба на Русия съобщи в петък, че Навални се е почувствал зле след разходка и е изпаднал в безсъзнание. Когато Людмила пристигна по-малко от 24 часа по-късно, служители казаха, че синът ѝ е починал от „синдром на внезапна смърт” каза Иван Жданов, директор на Фондацията за борба с корупцията на Навални. Той не даде подробности.

Смъртта на Навални отстрани най-известния и вдъхновяващ политик на руската опозиция по-малко от месец преди избори, които ще дадат на президента Владимир Путин още шест години на власт.

Служителите на затвора казаха на майката на Навални в събота, че не разполагат с тялото на сина ѝ. Те казаха, че е било отнесено в близкия град Салехард, на малко повече от час път с кола, като част от разследването на смъртта му.

Когато Людмила пристигна в града с един от адвокатите на Навални, те откриха, че моргата е затворена, пише екипът на Навални в своя канал в Telegram. Когато адвокатът се обадил в моргата, им било казано, че тялото на политика не е там.

Този път Людмила се отправи директно към офиса на Следствения комитет на Салехард. Малка група журналисти наблюдаваха как Людмила вървеше към офиса, облечена в дебело черно палто, докато температурите се движиха близо до минус 25 градуса. От време на време тя хващаше някой от тези, които вървяха до нея, докато групата си проправяше път по пътеки, покрити с дебели купчини сняг.

Тук ѝ беше казано, че причината за смъртта на сина ѝ всъщност все още не е установена, каза говорителят на Навални, Кира Ярмиш. Служителите казаха на Людмила, че роднините на политика няма да получат тялото му, докато не приключат допълнителните прегледи.

Първоначално изглеждаше, че Людмила може да отиде в друга морга. Вместо това тя се върна в хотела си в град Лабитнанги на още 30 минути път с кола. Междувременно екипът на Навални заяви, че все още не е по-близо до откриването къде се държи тялото на политика.

“Очевидно е, че те лъжат и правят всичко възможно, за да избегнат предаването на тялото”, написа Ярмиш в X след посещението на Людмила в офиса на Следствения комитет. Говорителят каза още, че екипът на Навални „иска тялото на Алексей“ да бъде незабавно предадено на семейството му“.

Навални, който излежаваше 19-годишен затвор от януари 2021 г., след като беше осъден три пъти за екстремизъм, говори няколко пъти за това дали може да умре, докато е в ареста.

След последната присъда, която Навални смяташе за политически мотивирана, той каза, че разбира, че „излежава доживотна присъда, която се измерва с продължителността на моя живот или продължителността на живота на този режим“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Лондон въвежда нова схема за удължаване на визите за украинци

Лондон обяви схема за удължаване с 18 месеца на визите за украинци, потърсили убежище в Обединеното кралство след нахлуването на Русия в страната им, предаде ДПА, цитирана от БТА. От началото на 2025 г. тези, които са в Обединеното кралство по една от визовите схеми за Украйна, ще могат да […]