7 г. няма виновни за трагедията с асансьор в София

NetNews

Седем години, след като жена пострада, а друга изгуби живота си при пропадане на асансьор, виновни за инцидента няма, не е започнало и дело, съобщи Нова Нюз.

Инцидентът стана сутринта на 19 август 2014 г. в жилищна сграда на булевард "Цариградско шосе" в София. Последвалата проверка на Държавната агенция за метрология и технически надзор показа, че причината за трагедията е некачествен ремонт – шайбата на асансьора била с 2 въжета, а не с 4. Шайбата също била монтирана некачествено, като по този начин въжетата са се търкали в двата края на ролката. Бяха констатирани и други нередности.

При падането на асансьора 46-годишната Цветелина Радулчева загина, а Мария Ваклинова – пострада тежко и няколко дни беше в кома. Въпреки това успя да се пребори.

"Установен е и пропуск от страна фирмата, която е трябвало да поддържа, има пропуск от страна и надзора, който е трябвало да действа", коментира адвокатът на Ваклинова – Александър Кашъмов.

По думите му засега делото е във фазата на обвинението. В началото прокуратурата бързо е събрала доказателства и е внесла делото в съда. Оттам обаче са го върнали за поправяне на обвинителния акт. Повече от четири години делото не влязло в ход, а впоследствие е бил привлечен пети обвиняем. Изненадващо, месец-два след това делото било прекратено срещу четирима от обвиняемите.

"Ние обжалвахме това прекратяване. Спечелихме в градския съд. В момента, по протест на прокурора и по жалби, делото е в Апелативния съд. За част от престъпленията обаче давността е кратка – седем години и половина, което на практика означава, че това дело не може да се изкара. Обичайно то е на три инстанции, а дори не е започнала първата", добавя още адвокат Кашъмов.

Според него това поставя много въпроси, включително през българските законодател и правосъдна система. "Хората искат справедливост и ролята на съда е да осигури тази справедливост", коментира защитникът.

А пострадалата Мария Ваклинова каза, че се надява на още едно чудо, освен това, че е останала жива: "Да можем да се вмъкнем в срока. Трябва да има прецедент, нека има справедливост по това дело, за да може всеки да знае каква отговорност носи, когато върши работата си и когато става въпрос за човешки животи". Тя самата, както и много други хора по думите ѝ, се притесняват да използват асансьор.

"Не разбирам защо хората, които нямат технически познания и всеки ползват асансьор, трябва да се притесняват да се качат в него. Отговорността на техниците, които се занимават с ремонтите и поддръжката, трябва да е ясна, регламентирана и те да я носят. Неслучайно тези съоръжения са определени с висока опасност", коментира Ваклинова.

Освен всичко пострадалата не е получила и обезщетение за инцидента и за последните две операции ѝ се е наложило да събира пари.

Все пак според адвокат Кашъмов има възможност делото да тръгне: "Има възможност системата да си свърши работата. Това се случва все пак в много случаи. За мен наистина е неприятно в такива случаи, когато става въпрос за човешки живот, което е най-голямата ценност, някак си системата да буксува, да не тръгва и в крайна сметка съществува обективна възможност никой да не понесе никаква отговорност. Без да бъдем кръвожадни, но все пак в цивилизованото общество хората трябва да понасят отговорност за това, което са или не са свършили. В противен случай ние не можем да се развиваме и не можем да възпитаваме отговорно поколение".

Затова по думите му броят на обвиняемите е толкова голям – "защото има много хора, много играчи в тази процедура, които очевидно не са си били на мястото, защото този ремонт е бил толкова некачествено направен".

Попитан колко време преди инцидента е направен ремонт или проверка, той обявни: "Има една година и половина преди това. В един момент е било констатирано, че нещата не са наред. Извикани са били хората да направят този последен ремонт и виждаме, че той накрая се е оказал фатален. Ясно по делото е, че служителят на поддържащата фирма все пак е имал известна представа какво се случва, но както у нас често мислят – че като си затворят очите и няма да се случи това, което не искат да видят".

Пострадалата пък добавя, че инцидентът е преобърнал живота ѝ.

"От една страна, бях напълно здрав човек, преди това да се случи, а днес съм човек със здравословни проблеми. От друга страна, имах шанса да живея втори живот и да оценя живота си. От трета страна, за да се погрижа за здравето си, имах нужда от помощта на близки, познати и непознати", споделя Мария Ваклинова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Доц. Кунчев: Не можем безкрайно да издържим с такива мерки, защото на хората им писва

Не можем безкрайно да издържим с такъв тип мерки, защото на хората им писва и искат нормалния си живот. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който пристигна в с. Бояджик, за да се опита да убеди учителите да се ваксинират. „Хората искат да седнат в кафене, да […]