7 митничари от Лесово с глоби по 5000 лв. за длъжностно престъпление

NetNews

Седем митнически служители от ГКПП-Лесово бяха признати за виновни вчера от Апелативният специализиран наказателен съд в това, че като длъжностни лица в съучастие помежду си са използвали служебното си положение, за да набавят за себе си противозаконни облаги – парични суми в различна валута (престъпление по чл.283, вр. чл.20, ал.2 от НК).

Престъплението е извършено в периода от март 2014 г. до началото на ноември 2014 г. в село Лесово, община Ямбол, и в Бургас. Подсъдимите бяха дадени на съд с внесен през 2015 г. обвинителен акт на Специализираната прокуратура.

В съдебно заседание Апелативният специализиран съд отмени присъдата на първата инстанция – СпНС, с която митническите служители бяха оправдани и ги призна за виновни. За престъплението, за което апелативният съд прие, че има достатъчно доказателства, законът предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода. Поради това и поради факта, че подсъдимите не са осъждани за престъпления от общ характер, съдът ги освободи от наказателна отговорност и им наложи административно наказание – глоба по 5000 лв. за всеки един от тях. Съдът отне в полза на държавата всички парични суми в различна валута, иззети при претърсването и изземването на Митнически пункт Лесово. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Източник: monitor.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Явор Куюмджиев: БСП не е алтернатива

„В сегашния си вид, БСП не може да предложи на българските граждани значима алтернатива“, смята Явор Куюмджиев от Левицата. Преди дни той и негови съпартийци учредиха организацията „Социализъм XXI век“, която е част от БСП, но иска промени в партията. В предаването „Тази сутрин“ Куюмджиев каза, че те протягат ръка […]