7-те скрити чудеса на Турция

NetNews

Ако типичният турист, посещаващ Турция мисли, че тя е само плажове, хотели и пазари, значи нищо не знае за нея. Грешат и тези, които смятат, че природните чудеса се изчерпват с Кападокия и Памуккале, пише pochivka.blitz.bg.

На територията на южната ни съседка има много невероятни и в същото време по някаква странна причина места, които са малко известни, но могат да донесат още по-голяма популярност на тази страна.

Вижте 7 от тях, които незаслужено не са станали широкоизвестни на пътешествениците:

1. Планината Арарат

Да, става дума за легендарната библейска планина, на която според легендата е заседнал Ноевият ковчег. Тя се намира в Турция, макар че през вековете е влизала в състава на различни империи, но се смята за символ на Армения.

Арарат е стратовулкан с височина 5165 м. За последно е изригнал през 1840 г. Мястото е много достъпно. Изкачвания по него се правят от повече от 100 г. и то доста масово.

2. Курортът Далян

„Турската Венеция“ се намира само на 30 км от летище Дамалан в провинция Мугла, недалеч от брега на Средиземно море. Наричат го „Венеция“ заради изобилието от потоци и канали. По тях местните жители возят туристи на лодки.

В Далян и околностите му има много атракции – защитеният плаж Изтузу, ликийските гробници, руините на древния град Кавна (Каунос), езерото Койцегиз с горещите извори Султание.

3. Подземният град Деринкую

Деринкую е най-големият и известен подземен град във фантастичния регион Кападокия. Помещенията му са издълбани в мек туф и се намират точно под къщите на наземния град Деринкую.

Къщи, училища, конюшни, църкви, винарски изби, разположени на 8 нива и свързани помежду си с пасажи – всичко това може да побере около 20 000 души с добитъка и вещите им. Там хората и животните се чувствали доста добре. Вентилацията и водоснабдяването в подземния град били на ниво.

4. Каньонът Шахинкая

Каньонът Шахинкая, разположен в региона Самсун в Северна Турция, напомня на новозеландските фиорди. Същите стръмни скали, очертани от оскъдна растителност, притиснатата между тях синьо-зелена линия на реката, криволичеща под различни ъгли. И същото усещане за единство с природата.

До каньона пътуват както самостоятелни туристи, така и цели групи. Ако пътувате в група, това ще ви осигури място на корабчето, което преминава през водите на каньона, и ще можете да се запознаете с неговата история.

5. Манастир Панагия Сумела

Този необичаен манастир, който сякаш изниква от заобикалящите го скали, е част от Константинополската православна църква и се намира в околностите на град Трабзон в Североизточна Турция. Смята се, че той е основан от монаха Варнава през 4-и век и е възстановен от патриарх Софроний през 6-и век. В наши дни той също имаше нужда от реставрация, която продължи от 2016 до 2021 г.

Най-важната реликва на манастира е иконата Панагия Сумела, за която се твърди, че е рисувана от самия апостол Лука. Но прогонените от региона понтийски гърци я взели със себе си. Въпреки това днес в манастира могат да се видят уникални стенописи на няколко века. А самите сгради изглеждат впечатляващо.

6. Езерото Салда

Кратерното езеро Салда в провинция Бурдур изглежда като син сапфир в рамка от бяло злато, погледнато отгоре. Намира се на 1165-1180 м надморска височина недалеч от град Йешилова. Наричат езерото „Турските Малдиви“ заради характерната комбинация от бял пясък и тюркоазена вода.

Разликата е, че тук не можете да плувате – властите обявяват територията за защитена зона и поставят контролно-пропускателни пунктове, откъдето зорко следят туристите.

Смята се, че водите и калта на езерото Салда съдържат минерал с лечебни свойства. Затова хората идват тук не само да се наслаждават на красотата му, но и да се лекуват.

7. Региона Карадениз

Черноморският регион Карадениз е още едно място за хората, търсещи „различната Турция“ без гигантски хотелски комплекси и претъпкани плажове. Тази Турция прилича повече на Швейцария или Норвегия – алпийски ливади, хълмове, покрити с дебели зелени килими, ниски облаци, пръснати тук-там селца, дълбоки клисури, водопади.

Карадениз е чаената столица на Турция, където можете да се разхождате из истински чаени плантации.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 9 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Зам.-министър Данаилов: Към момента е трудно без руския газ

„В Министерството на енергетиката се проведе среща с по-голямата част от представителите на бизнеса. Ние разбираме техните искания и мисля, че в разумен диалог постигнахме това съгласие, че компенсациите ще продължат и през април и че ще увеличим тавана от 250 на 300 лева за мегаватчас“, заяви зам.-енергийният министър Пламен […]