750 медици от Пирогов са сред първите желаещи да се ваксинират

NetNews

В „Пирогов“ вече са инсталирани хладилниците за съхранение на ваксините, които може да поддържат температура от -70 градуса, предаде bTV. Спешната болница е едно от местата, в които ще започне имунизацията срещу коронавируса още на 27 декември. Вече има и създадена организация – преди ваксинирането пациентите ще се преглеждат.

Имунизирането ще се извършва в изнесен кабинет, осигурена е и денонощна грижа в случай на реакция към ваксината. 750 медици от лечебното заведение са сред първите желаещи да се имунизират. За 12 часа ще се ваксинират около 50 души, като за всеки са необходими поне по 15 минути, изчисли директорът на спешния институт проф. Асен Балтов. Сред първите в списъка за имунизиране срещу COVID-19 в „Пирогов“ е управителят на болничната аптека Светозар Петров. Споделя, че е готов да се ваксинира в момента, в който дозите пристигнат.

„Виждам как хората идват тук в тежко състояние. За съжаление – хора умират, в това число мои близки и приятели. Не желая да бъде уязвим“, каза още той. За фризера в „Пирогов“ е осигурено и резервно захранване. Той е направен така ,че по никакъв начин да не се компрометира качеството на ваксината. Има и звуков сигнал, който сигнализира, когато температурите паднат. Капацитетът на фризера е до 100 хиляди дози.

„Съхранява се дългосрочно, при -70 градуса. 5 дни може да бъде съхранява от 2 до 8 градуса, после 2 часа – на стайна температура“, уточни Петров. Според проф. Асен Балтов наложените мерки вече дават резултат. Той очаква заболеваемостта да спадне още преди ваксинирането да е започнало. „Искаме да имаме един свободен прозорец, в който да могат да се извърши нормално ваксинацията на хората. Ако има скрита заболеваемост и хората боледуват, не е редно те да се ваксинират в тази фаза“, обясни той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Какво знаем за новия щам SARS-CoV-2 VUI 202012/01?

През последните няколко седмици в Обединеното кралство се наблюдава бързо покачване на новите случаи на COVID-19. На места болните от 100 на 100 000 души са се увеличили до 400 на 100 000 души. Правителството там е въвело програма за масово секвениране (прочитане на генетична информация) на вирусна геномна РНК, […]