8 април – Международен ден на ромите (ВИДЕО)

NetNews

Днешният ден е празник за ромската общност по цял свят. 8 април е обявен за Международен ден на ромите през 1992 г. Идеята, която ООН и Европейския съюз са подкрепили, била на Международната организация "Романо юнион".

Изборът на датата никак не е случаен. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда и Първият ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група: образование, бедност, сегрегация. На срещата са приети общи ромски химн и знаме. Химнът е песента „Джелем, джелем" на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.

8 април е ден, в който си спомняме за най-многобройното етническо малцинство в Европа и празнуваме ромската култура. Ромите са допринесли към културата, музиката и изкуството на общностите на нашия континент. Това показва колко важно е мотото "Обединени в многообразието". Защото Европа може да бъде силна само тогава, когато културните, етническите и религиозните различия на нашите граждани биват гарантирани.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Починалите с коронавирус минаха 14 хиляди

Вчера бяха регистрирани 3 556 нoви случая на коронавирус от нaпрaвeнитe общо 17 713 тecтa. Според Единния информационен портал това прави c 448 случая по-малко от прeдния дeн. Oбщият брой на заразените e 364 419, а на излекуваните – 278 665 – 2 477 oт тях са се разделили с […]