8 март 1983 г. СССР е империя на злото

NetNews

На 8 март 1983 г. американският президент Роналд Рейгън обявява СССР за „Империя на злото” и обявява борбата си срещу нея за своя главна задача. Това става в реч пред Националната асоциация на евангелистите в Орландо, Флорида. Определението се превръща в политическо клише, използвано след това за заклеймяване на СССР.

Прочутата реч на Рейгън е написана от Антони Р. Долан. В проекта за словото на Рейгън към парламента на Великобритания през 1982 г. се съдържа близкият по съдържание израз център на злото, който обаче е зачеркнат от чиновниците на Държавния департамент на САЩ. Това дава основание да се допусне, че Рейгън сам си го е добавил в речта от 8 март и че принадлежи на самия него.

Всъщност изразът

„Империя на злото” е използван за първи път през май 1977 г.

в САЩ в знаменитите наклонени субтитри в началото на филма „Междузвездни войни: Епизод IV – Нова надежда” на Джордж Лукас.

Речта от 8 март била на тема „Религиозната свобода и Студената война”. Първата ѝ част била посветена на моралните и религиозните проблеми на американското общество. В нея Рейгън се застъпил за традиционните устои – подкрепил въвеждането на молитви в училищата, изказал се против абортите. Продължавайки към проблема за злото и греха, той отбелязал, че САЩ също не са лишени от тях.

След това Рейгън преминал към темата за комунизма като въплъщение на злото. Той характеризирал СССР като тоталитарна държава и обвинил комунистическите лидери в принципна аморалност. Заедно с това Рейгън изразил намерението си да се договори с Москва за съкращаване на ядрените оръжия в името на мира.

Но изразът не е използван дълго в първоначалния си вариант. След първата си среща с Михаил Горбачов през 1986 г. Рейгън публично заявява, че повече не счита СССР за „Империя на злото”.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Студено утро, но слънчев ден

Денят ще е слънчев, с максимални температури около и над 10 градуса, на места до 14, пердаде БНТ. Рано сутринта температурите ще са под нулата, в отделни райони и до минус 5, в София ще е около минус 3°. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. В планините ще […]