8 милиона деца са изложени на риск от глад

NetNews

Почти 8 милиона деца под 5-годишна възраст са изложени на риск да умрат от тежко недохранване.

Това съобщиха от УНИЦЕФ днес, цитирани от „Дойче веле“.

Повечето от тези деца са в 15 страни, страдащи от остър недостиг на храна и медицинска помощ. Сред тези засегнати от кризата страни са Афганистан, Етиопия, Хаити и Йемен, цитира news.bg.

Недохранването отслабва имунната система, което увеличава риска от смърт при деца под 5 години с до 11 пъти в сравнение с добре хранените деца.

В доклада на агенцията за децата на ООН се казва, че недохранването е засегнало допълнителни 260 000 деца от началото на 2022 г. Цените на храните се покачват рязко поради войната в Украйна и продължителната суша поради изменението на климата в някои части на света. Продължаващото икономическо въздействие на COVID-19 също допринесе за нарастването на случаите на недохранване сред децата, се казва в доклада.

УНИЦЕФ заяви, че спешно е необходим пакет от помощ от 1,13 милиарда евро за справяне със задаващата се криза.

„Световните лидери, които се събират в Германия за министерската среща на Г-7, имат малка възможност да действат, за да спасят животите на тези деца“, каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. „Няма време за губене. Чакането да бъде обявен глад означава да чакаш децата да умрат.“

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Божанков: ГЕРБ хвърля държавата в хаос

ГЕРБ имат намерение да хвърлят държавата в хаос, това беше целта. Това заяви депутатът от БСП Явор Божанков в кулоарите на парламента, цитиран от bTV. По думите му бъдещето на парламента е неизвестно. „В този парламент, колкото и да е тежко, трябва да се приеме актуализацията на бюджета. Увеличаването на […]