9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски индустриалец и член на Нацистката партия, който има заслуги за спасяването на живота на 1200 евреи по време на Холокоста, намирайки им работа в заводите си в окупирана Полша и протекторат “Бохемия и Моравия”.

Това припомнят от „Шалом“.

Историята му е известена от книгата и филма “Списъкът на Шиндлер”, които го представят като опортюнист, търсещ печалба, който постепенно променя себе си, правейки всичко възможно, за да спаси живота на своите работници.

Шиндлер израства в Моравия и работи в различни сфери преди да се присъедини през 1936 г. към Абвер – немското военно разузнаване,в периода 1920-1945, а по-късно и нацистката партия през 1939 г. С избухването на Втората световна война той купува емайлова фабрика в Краков, която в своя пик през 1944 г. наема 1750 работници, от които над 1000 евреи. Неговите връзки успяват да защитят работниците му от депортация и смърт в лагерите на смъртта. В течение на времето Шиндлер предоставя почти всичките си средства на нацистки офицери като подкупи, за да запази евреите.

След войната той живее в бедност, преживявайки с помощи от евреите, които е спасил през войната. Умира през 1974 г. в Германия и е погребан на Планината Цион в Йерусалим като Праведник на народите – единственият член на Нацистката партия, който е получил подобна почест.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Валежите продължават, жълт код на запад

Валежите ще продължат и днес, предаде БНТ. Код жълто за значителни количества дъжд остава в сила в западната половина от страната. Максималните температури ще бъдат от 7° до 12° , крайните югозападни райони и по Черноморието около 15°. Ще духа слаб, в Източна България и по морския бряг умерен, временно […]