9 юни – Международен ден на архивите. Честит празник на Държавен архив Ямбол и всички архивисти!

NetNews

На 9 юни се чества Международният ден на архивите с цел да се признае значението на съществуването на архиви и на професията архивист. Отбелязва се от 2008 г. след решение на Общото събрание на Международния съвет на архивите в Квебек, Канада, от м. ноември 2007 г. Самият съвет е създаден на същата дата през 1948 г. в Париж, Франция, под егидата на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО).

Архивите са част от културното наследство и източник на информация. Те са неоспоримо доказателство за икономическото, политическото, социалното и културно развитие на човечеството. Важно е да се напомни, че архивите са документи, създадени, получени и запазени като доказателство и информация на дадена институция или личност, в изпълнение на правни задължения или осъществяване на своята работа. Архивни документи са документите, които се съхраняват от онези, които ги създават, наследяват или от съответна архивна институция, предвид тяхната правна стойност или историческо значение.

Държавен архив – Ямбол е създаден  през 1959 г. От 1978 г се помещава в сграда, строена през 1922 г. за Околийското инженерство в Ямбол. Общата фондова наличност на архива към 01.01.2021 г. възлиза на  1236.59 линейни метра с 2898 архивни фонда (2767 учрежденски и 131 лични) и общ брой 128 373 архивни единици, 635 частични постъпления и 1599 спомена. 

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бясна съм, не ми подменяйте родината

Не съм подразнена, а бясна. Не ми подменяйте родината, защото ставам зла. И не ми пука кой лидер на коя партия на коя държава се нагъзва, предателствата не прощавам! Всъщност, пука ми. Продадохте я! За 30 сребърника и стотици милиони евро! За къщите за тъщи, Карадайъ, кво казваш? за "магистралите" […]