9 млн. лв. заем иска кметът на Ямбол В. Ревански за обекти от общинската инфраструктура

NetNews

Близо 9 млн. лева кредит възнамерява да изтегли община Ямбол, за да финансира няколко инфраструктурни обекта. Това стана ясно, след като кметът Валентин Ревански публикува покана за провеждане на обществено обсъждане на намерението да се поеме дългосрочен дълг от „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ). Обсъждането ще бъде проведено на 19.04.2021 г. от 17:00 ч. в голямата зала на общината.

            Проектите, които се предлага да бъдат финансирани са за рехабилитация на 4 участъка от уличната мрежа /отделни отсечки от „Крайречен булевард”, ул. „Търговска”, ул. „Милин камък”/, както и за основен ремонт на уличното осветление в града.

            Общата стойност на проектите е 8 764 494 лв. с ДДС, които изцяло да бъдат покрити от дългосрочния заем. Срокът за усвояването на средствата е до 31.12.2023 г., като погасяването е до 15 години /т. е. до 2036 г./, с 3 години гратисен период.

В мотивите си за решението от общината изтъкват, че ръководството досега не си позволило да се възползва от заем, чрез който да бъдат осъществени важни за Ямбол проекти, защото желанието било да покаже на гражданите какво, дори и с по-малко средства, може да се извърши в рамките на една година. Подчертава се също, че за тази година, поради извънредната обстановка, на практика не можело да се работи.

Проверка на НетНюз обаче показва, че това не отговаря на истината. Миналата година е взето решение от общинския съвет за сключване на договори за кредит със същия „Фонд за устойчиви градове”, по силата на които да се поеме дългосрочен общински дълг в размер на 1 800 000 лева. Средствата са за ремонти на Художествената галерия, Младежкия дом,  Музея на бойната слава и Регионален исторически музей. Срокът на погасяване е до 144 месеца /12 години/, считано от датата на подписване на съответния договор за кредит.

Така с новия заем, кредите, взети от кмета Валентин Ревански ще възлизат общо на около 11 млн. лв. Отделно от това строителството в България, включително в Ямболска област, никога не е било забранявано или преустановявано, независимо от пандемията. Дори работата по големи инфраструктурни обекти като пречиствателната станция, околовръстното шосе на Ямбол и пътя до с. Калчево се изпълняваха в разгара на епидемията.

Според информацията от общината, за изплащане на дълга ще се разчита на месечните икономии от електрическа енергия, които ще бъдат постигнати след ремонта на уличното осветление, както и от направените оптимизации на разходите за общинската администрация, охрана и съпътстващи общински дейности (общински предприятия и второстепенни разпоредители към община Ямбол), които са на издръжка на общинския бюджет.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Съдията на Класикото скочил на Меси

Изключително интересен момент се е разиграл в края на мача между испанските Реал Мадрид и Барселона от поредния кръг на Ла Лига. В него бяха замесени главният рефер на двубоя Хесус Хил Мансано и капитанът на "лос кулес" Лионел Меси. Двамата са влезли в пререкание за някои от съдийските решения, […]