Aдвокатурата се подигра на властта

NetNews

В България няма Имотен регистър, защото за нито един район на страната министърът на правосъдието не е издал заповед за въвеждането му. Това се казва в позиция на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), изпратена до Министерството на правосъдието, което огласи изменения в Правилника за вписванията (ПВ).

„Към настоящия момент у нас няма Имотен регистър в нито един съдебен район, така че всички нормативни промени и технически проекти, насочени към „надграждане“ на имотен регистър, какъвто не съществува, са не само концептуално погрешни, а и твърде опасни, защото могат да създадат и поддържат в обществото погрешното впечатление, че съществува имотен регистър“, заявява ВАдС, цитирани от lex.bg.

И напомня, че още през 2001 г. Законът за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР) предвиди създаване на имотен регистър, който се състои от партидите на недвижимите имоти.

Въвеждането на имотен регистър става със заповед на министъра на правосъдието (по чл. 73, ал. 1 от ЗКИР), която се обнародва в Държавен вестник. А близо 20 години по-късно такава няма за нито един съдебен район в страната.

„Ето защо, до момента на територията на Република България няма създаден имотен регистър за нито един съдебен район. Поради това, у нас към настоящия момент вписването на актове, свързани с вещни права върху недвижими имоти, се извършва по досегашния ред, по реда на Правилника за вписванията, т.е. по персоналната система“, заявява ВАдС.

Освен това адвокатурата отправя критика за това, че в проекта за изменение на ПВ се говори за заявяване и извършване на услуги чрез отдалечен достъп.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лудогорец се раздели с трикратен шампион на България

Трикратният шампион на България с Лудогорец Гилерме Шоко се раздели с втория тим на „орлите“, пише "Блиц". 30-годишният десен бек беше важен играч за Лудогорец II през есенния полусезон във Втора лига, а сега ще продължи кариерата си в литовския шампион Жалгирис. Шоко игра за Лудогорец в период 2011-14, когато […]