„Aлфа Рисърч“ изнесе предполагаеми резултати от изборите – голяма битка за третото място

NetNews

28,5% за ГЕРБ, 23,2% за БСП, 13,3% за "Има такъв народ" на Слави Трифонов, 12,5% за ДПС. Такива резултати за водещите партии при предстоящите на 4 април парламентарните избори виждат от социологическата агенция "Алфа Рисърч".

Според техни данни около 5,7% ще отидат за "Демократична България", 4,5% за "Изправи се.бг. Мутри вън!", а 3,7% ще гласуват за ВМРО.

"52,5% от българите със сигурност ще дадат своя вот, 22,4% категорично няма да гласуват, а останалите 25% се колебаят. Колкото повече наближават изборите, толкова повече се вдигат процентите на желаещите за гласуване", отбеляза още пред bTV социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

"15,3% от българите още не са решили за коя партия да гласуват. Това са хора, които ще преценят избора си по време на предизборната кампания", смята още тя.

"Оспорвана е битката за третото място. ДПС започва да се мобилизира в последния момент. ДПС имат твърд електорат, а при "Има такъв народ" нещата не стоят така – там вотът е несигурен. "Демократична България" път разчита на вот в последния момент и гласовете от чужбина", разтълкува логиката на цифрите Димитрова.

Националното представително проучване е проведено от "Алфа Рисърч" и е съфинасирано от агенцията и bTV. Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани, в периода 26 февруари – 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблети, което позволява събирането на данните в реално време и регистрирането на най-последните промени в обществените нагласи. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование, твърдят от агенцията.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Две жени се обесиха в Пиринския край

Съпруг завари жена си увиснала на бесило в сатовчанското село Плетена. Вчера на обяд в полицейското управление в Гоце Делчев се обадил 55-годишният Владимир. Той съобщил, че жена му се е обесила на първия етаж в къщата им, информира struma.com. Извикан е екип на спешен център, но те само констатирали […]