АЕЦ „Козлодуй“ иска да продава тока си с 30% по-скъпо на бита

NetNews

АЕЦ „Козлодуй“ е внесла в енергийния регулатор заявление за повишаване на цената на доставяния за бита ядрен ток с 30 процента от 1 юли 2024 г. Дружеството е изчислило, че тарифата му за домакинствата трябва да се промени от сегашните 63.48 лв./МВтч без ДДС на 82.52 лв.

При положение, че на тази централа се пада близо половината от количествата ток за регулирания пазар, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри искането, това ще има сериозен ефект върху крайните цени на бита.

Около 30 на сто от количествата се осигуряват от ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“, чиито очаквани цена са 368.54 лв./МВтч, според подаденото пък от „Националната електрическа централа“ (НЕК) заявление за бъдещите цени.

Още близо 25 процента НЕК смята да достави за домакинствата като купи 2.6 ГВ от ТЕЦ на цена от 273.75 лв./МВтч. Останалите са от собствените ѝ ВЕЦ, за които е изчислила цена от 144.85 лв. възобновяеми източници и топлофикации.

Ясно е, че държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще е тази, която ще осигури планираните от НЕК 2.6 гигаватчаса за периода от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г. Тя на свой ред също е внесла в КЕВР искане за одобряване на цени за продажба за домакинствата. В него са заличени числата, но надали те ще са под прогнозираните от държавната електрическа компания. В заявлението на НЕК липсва посочена цена, на която тя смята да продава на крайните снабдители „Електрохолд“, ЕВН и „Енерго-Про“, но по всичко личи, че калкулациите надхвърлят съществено досегашната цена за тези три дружества от 115.80 лв./МВтч.

НЕК обаче отбелязва в заявлението си, че има натрупан солиден дефицит, заради това, че купува за бита ток от електроцентралите на по-високи цени, отколкото ги продава на крайните снабдители. За периода 2013-2023 г. той е оценен на близо 2.5 млрд. лв. Дружеството има и задължения от 2.8 млрд. лв. към 31 декември 2023 г., което е с 225 млн. лв. повече спрямо година по-рано. Принос за увеличаване на борчовете има и това, че потреблението на бита в изминалия период е било над прогнозираното и заложено в разчетите за купуване от електроцентралите. Така на НЕК ѝ се наложило да купува допълнително ток от борсата на по-високи цени. Там обаче в последните няколко месеца тарифите слязоха в диапазона от 120-140 лв./МВтч. 

Принципно КЕВР компенсира задържането на цените на тока за бита като покрива частично разходите на НЕК със средства от Фонда „Сигурност на електроенергийната система“. Неговите приходи пък се формират от отчисления от продажбите на ток от електроцентралите и на държавните парникови квоти, но технети цени спаднаха доста от средата на миналата година. Така във фонда има дефицит, който бе оценен от бившия депутат от ГЕРБ Делян Добрев на 1 млрд. лв. Според изнесени от служебния енергиен министър Владимир Малинов преди дни данни, до началото на юли, когато започва новия ценови регулаторен период за домакинствата, този недостиг ще е 550 млн. лв.

Това означава, че КЕВР няма да може да определи компенсации за НЕК и за да има дружеството достатъчно приходи трябва да се предприеме вдигане на цените.

Така, ако правителството не намери начин да осигури средства във ФСЕС, напълно е възможно да се стигне и до усвояване на „сериозни потенциал за поскъпване на тока за бита“, обявен преди дни от енергийния министър.

Това е загатнато и в заявленията на мрежовите оператори, чиито услуги се прибавят към цената на тока и така се формира крайната сметка за битовите потребители. Нито „Електроенергийният системен оператор“ на мрежата високо напрежение, нито електроразпределителните дружества на „Електрохолд“, ЕВН и „Енерго-Про“ са разкрили в публикуваните им заявления конкретните искани от тях тарифи. Същото се отнася и до крайните снабдители.

Така пред КЕВР стои сложната задача да определи цени, които няма да взривят обществените настроения със сериозно поскъпване, но в същото време ще гарантират достатъчно приходи на енергийните дружества по веригата на производството, преноса, разпределението и доставките на ток, за да не се наруши сигурността на електроснабдяването.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Божидар Чеков запечатва във времето хора и истории с „Билет за връщане“

Книгата „Билет за връщане“ на Божидар Чеков запечатва във времето действителни истории и лица, разказват издателите от „Изток запад“. Премиерата е на 17 май в „Гранд хотел София“, предаде БТА. Книгата представлява колекция от интригуващи разкази, написани с хумор, понякога със сатира, посочват още издателите. Божидар Чеков, който от години […]