Apple ги грозят нови обвинения

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Европейският съюз се кани да отправи антимонополни обвинения срещу Apple във връзка с нейната технология за NFC чипове, твърдят източници, запознати с въпроса. Този ход поставя компанията в риск от солидна глоба и потенциалното ѝ принуждаване да отвори своята система за мобилни разплащания за конкурентите си, предава Ройтерс, пише Investor.

Производителят на iPhone е под прицела на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер от юни миналата година, когато тя започна разследване на Apple Pay.

Първоначалните опасения бяха свързани с NFC чипа на Apple, който позволява разплащания чрез доближаването на iPhone, условията за това как услугата за мобилни разплащания Apple Pay трябва да бъде ползвана в приложенията и уебсайтовете на търговците, както и отказът на компанията да позволи на конкуренти да имат достъп до разплащателната ѝ система.

В крайна сметка Европейската комисия е свила фокуса си само до NFC чипа, който е достъпен само чрез Apple Pay, допълва един от източниците.

Европейските антимонополни власти се подготвят да отправят обвинение, което може да бъде изпратено на Apple следващата година, допълва друг източник.

ЕК, която има три други дела, заведени срещу Apple, отказва да коментира. Тя може да глоби компанията до 10% от глобалните ѝ приходи за нарушаване на правилата на Европейския съюз. На база на приходите на Apple за 2020 г., сумата може да е около 27,4 млрд. долара.

Apple, която се позовава на проблемите със сигурността и неприкосновеността за своите политики за Apple Pay, не е открита веднага за коментар.

Цената на акциите на компанията се понижи с 1% до 139,6 долара преди началото на борсовия ден.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Токът в Европа поевтинява, а в България поскъпва

Днес цените на ток на европейските енергийни борси се понижиха към нивото около и над 200 евро за мегаватчас, след като вчера бяха достигнати нови рекордни ценови върхове от 300 евро за мегаватчас. Това показват данните на платформата energylive.cloud, цитирани от БНР. В сегмента "ден напред" с доставка за утре, […]