Атаката срещу иранското посолство в Сирия: Четири въпроса

NetNews

Какво точно се случи в Дамаск?

В понеделник имаше мощна експлозия в един западен квартал на сирийската столица. Взривът детонира в консулската сграда на иранското посолство в Сирия и я разруши изцяло. Според последните информации при експлозията са загинали най-малко 13 души, сред които и двама високопоставени представители на иранската Революционна гвардия: Мохамед-Реза Сахеди, командир на страховитите бригади „Ал Кудс“, както и неговият заместник Мохамед Хади Хаджи Рахими. За Сахеди се твърди, че е поддържал особено тесни връзки с лидера на Хизбула Хасан Назрала.

В унищожената сграда е била разположена и резиденцията на иранския посланик в Сирия Хосеин Акбари, но по време на взрива той не бил там и е оцелял. По-късно Акбари заяви, че ударът срещу консулството бил извършен с шест ракети, изстреляни от изтребители Ф-35. Според сирийското правителството, атаката била осъществена откъм Голанските възвишения, които са под израелска окупация.

Кои са бригадите „Ал Кудс“?

Обезглавяването на бригадите „Ал Кудс“ е тежък удар за Иран. Това специално подразделение на Революционната гвардия се състои от около 5000 души, подчинено е пряко на върховния лидер на страната аятолах Али Хаменей и е специализирано в извършването на операции в чужбина.Бригадите „Ал Кудс“, основани по време на ирано-иракската война в началото на 1980-те години и имат задачата да разпространяват целите на „ислямската революция“ из целия мюсюлмански свят.

„Ал Кудс“ е арабското име на Йерусалим. Това име е избрано не случайно, то е програма за осъществяването на една от главните цели на организация: завладяването на свещения град, който еднакво тачат евреи, християни и мюсюлмани. Иранските бригади преследват тази цел в сътрудничество с други радикално-ислямистки и антиизраелски организации като палестинската Хамас и ливанската Хизбула, които също като бригадите „Ал Кудс“, са определени като терористични от САЩ. ЕС засега не е включил „Ал Кудс“ в листата на терористите. Високопоставени дейци от иранските бригади често пъти се явяват като „военни съветници“ в държави като Ирак, Сирия или Ливан, където координират военни или паравоенни операции и така увеличават влиянието на Иран в съответната страна.

Защо Израел атакува цели в Сирия?

Израелската армия по принцип не коментира никакви атаки в Сирия – и този път също не направи изявление по въпроса. Независимо от това израелските военновъздушни сили често бомбардират цели в Сирия и в Ливан, чрез което искат да възпрат растящото военно влияние на Техеран. От началото на войната в Газа тези израелски удари зачестиха: само преди два дни израелската армия атакува с ракети един военен изследователски център близо до Дамаск, а два дни преди това в провинция Алепо над 50 души загинаха след тежки въздушни нападения – твърди се, че загиналите са били главно сирийски военни и членове на Хизбула.

Израел и негови съюзници в миналото на няколко пъти целенасочено са убивали членове на „Ал Кудс“, които се намират на високи позиции в йерархията. Преди три години армията на САЩ атакува с дронове и уби един от най-могъщите генерали на бригадите – Касем Солеймани.

Колко е голям рискът от ескалация?

Сред различните реакции от Техеран вече се чуват и гласове, които настояват за военен отговор на последната атака. Часове след нападението иранската посланичка в ООН Захра Ерсхади писа до Генералния секретар Антониу Гутериш, че нейната страна си запазва правото да реагира според международното право и Хартата на организацията.

Хамидреда Азизи, научен сътрудник към берлинската фондация „Наука и политика“, която е близка до германското правителство, смята, че последните израелски атаки се качват на ново равнище и значително увеличават напрежението между Израел и Иран. Според него някои хардлайнери в Техеран смятат последната атака за директно обявяване на война. Азизи добавя, че израелската армия сякаш променя военните си цели, доколкото доскоро е избягвала пряк сблъсък с ирански цели. След началото на войната в Газа обаче Израел вече атакува високопоставени ирански командири в съседни страни.

Политологът, който е от ирански произход, смята, че в момента Техеран се намира в цугцванг, защото ако не реагира, сериозно ще отслаби позициите си в очите на своите партньори и ще изложи своите командири на опасността от нови нападения. Ето защо Азизи предполага, че Иран ще отговори по военен начин. Как точно обаче не се знае.

Автор: Томас Лачан

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

"Хамас" трупал оръжия в България за атентати срещу евреи в Германия

Предполагаем тайник с оръжие на „Хамас“ е бил открит в България, твърди германският в. „Шпигел“. Снимки на пистолети и пълнители са били открити в мобилния телефон на един от общо четирима арестувани в Берлин и Ротердам през декември по подозрения за връзки с „Хамас“, уточни БНТ. Цифрови данни в снимките […]