Audi призовава за изоставяне на петрола, но BMW се дърпа: за кога е планирана революцията

NetNews

Главният изпълнителен директор на Audi Маркус Дюсман каза, че европейските производители на автомобили трябва да се обединят и да вземат решение: до 2040 г. производството на автомобили с традиционни двигатели с вътрешно горене трябва да бъде спряно.

„Нека бъдем смели и да поемем ангажимент за пълно премахване на изкопаемите горива до 2040 година. Ние трябва да насочим цялата си енергия към акумулаторни електрически превозни средства за индивидуална мобилност“, каза Маркус Дюсман в изявление пред Ройтерс .

В същото време марката Audi планира да спре производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене още през 2033 г. (тоест след 11 години). Подобни планове има и Volkswagen, който планира да премине на електричество до 2035 г., макар и само в Европа (в Китай и Съединените щати отхвърлянето на „нефтените“ автомобили ще се случи малко по-късно).

В същото време не всички производители са сигурни, че е необходимо да се отървем от двигателите с вътрешно горене толкова рано. Например, директорът по разработката на BMW Франк Вебер каза в интервю за Auto Motor und Sport, че компанията не иска напълно да изостави двигателя с вътрешно горене.

„Все още имаме нужда от модерен двигател с вътрешно горене“, каза Вебер. „Ето защо работим върху ново поколение двигатели: бензинови, дизелови, шестцилиндрови, осемцилиндрови. Те ще бъдат технологично подготвени за предстоящите стандарти за екологични емисии.“

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бойко Борисов: Оръжейните ни заводи работят на макс! Да пратим военна помощ на Украйна

България незабавно трябва да направи това, което целият демократичен свят направи. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод въпроса за предоставянето на военна помощ за Украйна. „Изнасяме в пъти повече оръжие от февруари насам. Оръжейните заводи работят на макс. Това не е тайна“, коментира още Борисов. Запитан за […]