„Авионамс“ ще поддържа изтребители F-16 блок 70

NetNews

Министерският съвет разпореди на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, в качеството му на орган, упражняващ правата на държавата в „Авионамс“ АД, да възложи на дъщерното си публично предприятие изпълнението на цели на публичната политика – изграждане на базови национални способности за поддръжка на изтребители F-16 блок 70. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Предвидено е, че изпълнението на целите на публичната политика ще се осъществи при подписване на Споразумение между „Авионамс“ АД и Lockheed Martin Global INC, относно програма за индустриално сътрудничество F-16 блок 70.

Също така е планирано привеждане на съществуващите мощности и инфраструктура на „Авионамс“ АД в съответствие с изискванията на Lockheed Martin Global INC, както и доставка и инсталиране в „Авионамс“ АД на предоставеното от Lockheed Martin Global INC безвъзмездно оборудване, инструменти, запасни части, образци и средства за обучение, както и набиране и обучение на персонал.

Решението на правителството е във връзка с изпълнението на подписаното през 2019 година Рамково споразумение между Министерството на икономиката на Република България и Lockheed Martin Global INC относно програма за индустриално сътрудничество F-16 блок 70. Споразумението предвижда „Lockheed Martin Global“ INC да определи български дружества, които отговарят на изискванията и са в състояние да изпълнят проектите, касаещи създаването на базови способности за извършването на ремонт и дейности по поддръжка на системи, свързани с експлоатацията на новите изтребители.

След извършено проучване от производителя е установено, че държавното предприятие ,,Авионамс“ АД отговаря на условията и може да изпълнява дейности, предвидени в Програмата за индустриално сътрудничество F-16 блок 70.

Изграждането на базови национални способности за поддръжка на изтребител F-16 блок 70 на територията на страната ни ще позволи България да осъществява собствена, независима и неопосредствана от втора страна логистична поддръжка и експлоатация през целия дълъг жизнен цикъл на придобиваната отбранителна техника, основаваща се на собствена технологична база.

По този начин се постига по-голяма независимост, бързина на действие и по-висока ефективност, в сравнение с евентуалното транспортиране на техниката в друга държава, и се гарантира сигурност на доставките.

ДКК ще осъществява контрол на конкретните дейности.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Москва: Два руски стратегически бомбардировача прелетяха над Баренцово и Норвежко море

Два руски стратегически бомбардировача Ту-95МС завършиха планиран, продължил пет часа, полет, над неутралните води на Баренцово и Норвежко море, съобщиха днес от руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс, пише БТА. „На някои етапи от полета стратегическите ракетоносци са били ескортирани от изтребители на чужди държави“, допълни министерството, без да […]