Българската IT индустрия е сред лидерите в Европа

NetNews

През 2021 г. добавената стойност на сектора на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) в ЕС беше еквивалентна на 5,5% от брутната добавена стойност на ЕС. 4,7% се падаха на ИКТ услугите, а останалите 0,8% – на производството на ИКТ, показват данни на „Евростат”, предаде NOVA.

Страната с най-висока брутна добавена стойност от ИКТ е Малта (10,3%), докато Гърция има най-нисък процент (3,5%). България е сред трите държави от ЕС с най-висок процент на брутната добавена стойност от ИКТ услугите (7,3%), изпреварена единствено от Малта (с 9,4%) и Кипър (с 8,9%).

Междувременно Унгария (с 1,2%), Малта (с 0,8%), Латвия и Словакия (с по 0,6%) имат най-висок дял на брутната добавена стойност от производството на информационни и комуникационни технологии.

Що се отнася до дела на заетостта в ИКТ спрямо общата заетост, средното ниво в ЕС е 3,2% през 2021 г., показват още данни на „Евростат”.

Между 2011 г. и 2021 г. сред страните от ЕС, за които има данни за 2021 г., само Дания регистрира намаление на заетостта в ИКТ спрямо общата заетост (с 0,6 процентни пункта), докато Латвия и Естония регистрират най-голямо увеличение на дела на ИКТ заетостта – съответно с 2,5 и с 2,2 процентни пункта.

През 2021 г. най-високите дялове на заетостта в ИКТ спрямо общата заетост са регистрирани в Ирландия (6,1%), Естония (5,6%) и Швеция (5,2%), а най-ниските нива са в Гърция (1,7%), Полша и Португалия (и двете с по 3,0%).

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Преди Украйна да получи военната помощ, Русия засилва операциите на фронта

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу подчерта текущите руски настъпателни операции близо до украинските Часов Яр, Авдеевка и град Донецк и обяви намерението на Русия да засили ударната си кампания. ISW обаче все още не е получил потвърждение за всички тези териториални придобивки, предава News.bg. Руските сили все още не […]