Берлин: С новия закон за чуждестранните агенти Грузия може да забрави за членство в ЕС

NetNews

Германското правителство определи като погрешно приемането в Грузия на спорния закон ограничаване на чуждестранното влияние върху гражданското общество и изрази надежда, че правителството в Тбилиси ще промени позицията си, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Припомняме на грузинското правителство ангажимета му от 2023 г. да оттегли безусловно този закон“, заяви днес в Берлин заместник правителственият говорител Волфганг Бюхнер. „Споделяме загрижеността, че с този закон грузинското правителство се отдалечава от курса си към членство в ЕС“, допълни той.

Грузия има статут на кандидат член в ЕС от края на миналата година. Въпреки продължаващите от седмици масови протести, управляващото мнозинство на партия „Грузинска мечта“ вчера одобри спорния закон, който изисква финансираните от чужбина организации да се регистрират като „чуждестранни агенти“.

Бюхнер подчерта, че германското правителство продължава да подкрепя Грузия по пътя ѝ към Европейския съюз. „Все още приемаме този път за отворен. Все пак той е обвързан с много ясни изисквания, които всеки кандидат трябва да изпълни. Няма да има отстъпки по този път. От Грузия зависи да поеме по този път, но той изисква ясни реформи и спазване на общите ценности“, допълни той.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кмет на дупнишко село също се оказа с фирма

Христо Христов – кмет на село Бистрица в дупнишка област, също се оказа собственик на фирма. Сигналът за това е подаден в Общинската избирателна комисия. Според данни от Търговския регистър, Христов е регистриран като едноличен търговец. Избирателната комисия е взела решение за провеждане на служебна проверка и изискване на документи […]