Блинкън и филипинският външен министър обсъдиха в телефонен разговор действията на Китай в Южнокитайско море

NetNews

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе телефонен разговор със филипинския външен министър Енрике Манало. Основният фокус на тяхната дискусия бяха последните действия на Китай в Южнокитайско море, които както Манила, така и Вашингтон разглеждат като причина за повишено напрежение в региона, предава БТА.

Диалогът между Блинкен и Манало дойде в резултат на това, което Държавният департамент на САЩ определи като „опасни и безотговорни действия“ от страна на Китай на 17 юни. Съобщава се, че тези действия са попречили на Филипините да извършват законни военноморски операции в оспорваните води на Южен Китай Море.

Ситуацията ескалира, когато филипински моряк получи сериозни наранявания по време на това, което филипинските въоръжени сили нарекоха умишлен сблъсък с висока скорост, иницииран от китайската брегова охрана. Тази агресивна маневра имаше за цел да попречи на мисията за снабдяване, предназначена за филипинския военен персонал, разположен във Second Thomas Shoal.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Важните новини във ФАКТИ на 19.06.2024 г.

Бойко Борисов: Няма да отстъпя от Рая Назарян. Ако Алексей беше жив, с „Промяната“ щяхме да се разберем в манастира Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини в кулоарите на парламента по-малките партии в неконструктивно поведение и отново обвърза мнозинството за избор на председател на Народното събрание с възможността за съставяне […]