БНБ и банките са готови за еврото, но държавата не е

NetNews

Логистичната и техническата подготовка за въвеждане на еврото в България, която е в компетенциите на Българската народна банка (БНБ) и търговските банки, е в много напреднал стадий. В същото време правителството има доста работа, България не отговаря на критерия за инфлация. В резултат на политическата криза през последните години страната загуби както инициативата, така и лидерството в процеса на присъединяването. Такава оценка за готовността на България за въвеждане на еврото от 2025 г. направи управителят на БНБ Димитър Радев на конференция в София седмици преди публикуване на конвергентните доклади на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия. Според него, за да финализира успешно процеса през следващата година, страната се нуждае и от устойчива проевропейска политическа конструкция след изборите.

Платежните, информационните, счетоводните и статистическите системи, за които отговаря БНБ, на практика са готови за работа в условията на еврозоната и се нуждаят от последно фино калибриране, каза Радев.

Приключен е процесът по подготовка за отсичане на българските евромонети, което включваше съгласуване с ЕК и всички страни членки. Преминава се към тестово отсичане на 8 млн. броя монети, по 1 млн. от всеки номинал. Заготовките както за тестовата серия, така и за редовното производство, са договорени и започва тяхната доставка.

БНБ е осигурила необходимите площи за процеса на обмяна, включително в София, Пловдив и Варна, както и необходимите машини и техническо оборудване за този процес. До края на май се очаква финализиране на решението за Бургас, а до края на лятото – въвеждане в експлоатация на новоизградения касов център в Плевен.

Монетният двор е напълно готов и като оборудване, и като експертен капацитет за отсичането на българските евромонети. Той предстои да получи необходимия лиценз за отсичането на евромонети, което ще стане след предстоящото сертифициране на пробната серия евромонети. Съвместното дружество на печатницата на БНБ с френската компания „Обертюр Федюсиер“ вече разполага с лиценз и отпечатва евробанкноти за нуждите на централните банки в еврозоната.

БНБ е в процес на цялостно обновяване на автопарка от бронирани и охранителни превозни средства, както и на одобряване на новите транспортни схеми и охранителни системи. „За да ви дам най-обща идея за мащаба на операцията, ще посоча, че общото количество банкноти и монети само в процеса на обмяната възлиза на около 12 300 тона или от гледна точка на транспортирането – на капацитета на около 620 тира“, посочи Радев.

През последната година БНБ възвръща капацитета си за провеждане на активна парична политика – нещо, което централната банка не е правила през последния четвърт век заради валутния борд. Необходимата за това организационна структура ще бъде оперативна до края на юни, каза Радев.

„Създали сме необходимата организация за ръководство и контрол на цялостния процес на подготовка. Два пъти месечно управителният съвет разглежда четири доклада съответно на тримата подуправители и главния секретар за постигнатия напредък, потенциалните проблеми и мерките за тяхното преодоляване“, добави Радев.

БНБ следи отблизо и подготовката на търговските банки, която засега се развива по план. „С това непълно изброяване искам да подчертая, че БНБ и банковият сектор ще бъдат напълно готови в рамките на настоящата година за въвеждането на еврото в страната“, заключи Радев.

„Банките в България може би са най-готовата част от нашето общество за влизане в еврозоната. Ние си поставихме задача заедно с централната банка и с финансовото министерство, независимо какво се случи, да бъдем готови и за нас датата е 1 януари 2025 г.“, заяви и председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на „Пощенска банка“ Петя Димитрова. Тя цитира изчисления, според които банковата система ще похарчи над 300 млн. лв. за присъединяването.

Джордж Заняс, бивш министър на финансите на Гърция, който беше сред участниците в конференцията, посочи, че ползите от въвеждането на еврото са много, като най-голямата е, че еврозоната има най-добрите правила за управление. Според него нещата се свеждат до това дали искаш да си в центъра, или в периферията. Това е въпрос на избор – дали искаш да се чувстваш повече или по-малко европеец. „Според мен еврото е най-осезаемият знак на това да си същински европеец“, коментира Заняс.

Михалис Сарис, бивш министър на финансите на Кипър, каза, че когато се говори за ползите, не трябва да се забравят и важните отговорности. Трябва да гледате в дългосрочен план дали са осигурени правилните хора, професионалисти, които да стимулират растежа, дали младите хора, студентите са достатъчно добре осведомени, даде съвети към България Сарис. Той посочи още, че не трябва да се допуска висок индекс на корупцията, защото това довежда до разочарование и липса на доверие. Много е важно да се насърчава конкурентоспособността и да се повишава производителността. Не са без значение са и лихвените проценти, при които взимате кредити, това е пряко свързано с БВП, каза още Сарис.

Посланикът на Словения у нас Наташа Бергел каза, че подготовката за присъединяване към еврозоната е ключово важна. Важно е и да убедите хората, че инфлацията е „един призрак“, който се размахва пред тях и всички мерки, които ние приехме в Словения, за да отговорим и да разсеем този страх, бяха всъщност това, на което се дължи успеха ни, посочи тя. Бергел каза още, че ползите от членството в еврозоната са огромни за една малка икономика, каквато е словенската. Тя отбеляза важността на възможността хората да сравняват цените след влизане в еврозоната и добави, че в Словения това е национален спорт. Важно е също хората да свикнат с еврото, каза посланикът.  

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

„Фантомът” обича България!

Поради огромния успех на първото си гостуване, напълно разпродадени представления и нестихващ интерес от страна на българската публика „Фантомът на операта” изнася девет извънредни представления в зала 1 на НДК преди да продължи с турнето си в Европа. За тези, които не успяха да видят мюзикъла през април и за […]