COVID дело! Съд разреши на 12-годишен ваксинация въпреки спор на родителите му

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

12-годишно момче поиска от съд в Нидерландия да получи разрешение да се вкасинира срещу COVID-19, за да може да посети баба си, която се бори с рак на белия дроб, според писмено съдебно решение, публикувано в четвъртък, съобщава АП.

Момчето, чиято самоличност не е разкрита, "се страхува, че може да зарази баба си и е убедено, че ако тя е заразена, това може да бъде животозастрашаващо", се казва в писменото решение на холандския съд.

Съдията, който разгледа случая по-рано тази седмица, даде на момчето разрешение да си ваксинира.

Деца на възраст 12-17 години могат да се ваксинират в Холандия с одобрение на родителите. Ако родителите не се съгласят, "тогава в крайна сметка можете сами да решите да се ваксинирате", казва холандското правителство в съобщение до децата на своя уебсайт, в което се показва правото им на ваксинация.

12-годишният ученик в гимназия се обръща към съда, защото родителите му, които са разделени, не успяват да се споразумеят по въпроса; майка му му е дала разрешение, но баща му не му позволява.

Съдията в Гронинген заяви, че притесненията на бащата относно краткосрочните странични ефекти са "разбираеми", но добави, че цитираните от него странични ефекти са много редки и лечими и са взети под внимание от холандските здравни власти, когато са одобрили COVID-19 ваксини за деца.

Съдията каза, че притесненията на бащата относно дългосрочните странични ефекти "нямат фактическа основа".

Адвокатите на родителите не отговориха веднага на исканията за коментар.

Адвокатът на майката Бени Веринк каза пред холандската телевизия RTV Noord, че случаят е първият, в който семеен спор за ваксинацията завършва в съда.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Илияна Йотова: Не се притесняваме от конкурентите

До дни ще бъде обявен инициативният комитет, който ще издигне за втори мандат президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Кандидат-президентската двойка получава много номинации и подкрепа от средите на социалистите, каза в Шумен вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе официален гост на честването на 165 години от създаването на народно […]