COVID мерките отпаднаха, но пътниците не станаха повече

NetNews

Заетите и работодателите от транспортния бранш не очакват увеличаване броя на пътниците въпреки отпадането на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. 10 процента от транспортните фирми вече са спрели дейност, трудностите в сектора не са отпаднали, сочат справките на автобусните фирми, съобщи БНР.

Дори и с по-високите цени за превоз – както на градските билети, така и на билетите за междуселищни превози, от бранша не очакват сериозни приходи.

Въпреки отменените Covid мерки хората остават предпазливи и ръст на пътуванията с автобус не се очакват, каза от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Към момента цените за превоз с автобуси са актуализирани почти във всички общини в България, като все още има и места, където те се договарят с превозвачите, но до края на този месец цената на билета ще бъде увеличена навсякъде.

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, каза още:

„Това нещо, разбира се, не решава проблема по никакъв начин – метанът е 200% увеличен, така че едно увеличение с 50% на билета по никакъв начин не решава проблема с липсата на средства в бранша“.

Причина за по-високите цени на билетите са не само високите цени на горивата, но и липсата на финансиране за междуселищните автобусни линии от страна на държавата и общините, както и недостатъчното финансиране на градските и високопланинските автобусни линии, защото субсидиите, предвидени в бюджета, са изчислени на база предходната година, когато инфлацията е била различна от сегашната, обясниха още от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Радев към МС: Всяко отклонение от националните води до криза

С остри критики към правителството излезе президентът Румен Радев. Той  каза, че няма да освободи началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев пред медии в монтанското село Бързия, в отговор на въпроси.  Попитан: „Вашето решение, г-н президент, е че няма да отстраните ген. Тонев?“, Радев каза: „Да, […]