COVID-19 върна индустрията пет години назад

NetNews

През 2020 година продадените промишлени стоки в страни от ЕС достигнаха стойност от 4,6 трилиона евро, сочат данните на Евростат. Това означава спад на индустрията до нивата ѝ през 2010 година и 2015 година, тоест преди финансовата криза, пише още статистическата агенция, предаде Инвестор.

През последните години има непрекъснат ръст на индустриалното производство в ЕС, но ограничените бизнес активности заради пандемията от коронакризата водят до съществено намаление. Спадът се дължи основно на проблемите в автомобилната индустрия и материали за нея, на машини и оборудване, както и на производството на мебели и на метали.

Шест държави от ЕС генерират 76% от стойността на продадените промишлени стоки в ЕС. Лидер е Германия (29%), следвана от Италия (18%), Франция (12%) и Испания (9%).Данните на Евростат показват известна специализация по отношение на промишлеността. В сектора на автомобилостроенето например позициите на Словакия, Унгария и Чехия са значителни – 53% от стойността на продадената продукция на Словакия се дължи именно на автомобилите, а в другите две държави този процент е около 30 на сто.

Гърция генерира 43% от стойността на продадената си продукция в хранително-вкусовата индустрия. Следват Нидерландия и Испания с дялове от съответно 36% и 30%, а четвърта е България, където 28% от стойността на промишлената продукция през 2020 година идва от производството на храни, напитки и тютюневи изделия.

Прегледът на основните индустрии в ЕС показват, че от средата на 2017 година водещ сектор за ЕС е производството на автомобили. Но този сектор записва и най-резкия спад през 2020 година.

В последните години се наблюдава и спад в производството на метали в общността, както и на машини и оборудване. Много по-плавно е движението при хранително-вкусовата индустрия в последните години, съответно и спадът не е толкова стръмен през 2020 година.

През миналата година страните от ЕС са продали автомобили за 356 млрд. евро, показва още статистиката.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Развенчаха мита за любовта от пръв поглед

Две трети от любовните връзки възникват между приятели, сочат данните от проучване на канадски учени, цитирано от изданието "Daily Mail". Изследването развенчава мита за любовта от пръв поглед, която е любим сюжет на огромна част от филмите. Почти 1900 студенти и възрастни доброволци са участвали в анализа, проведен от специалисти […]