COVID-19: добри новини от Израел

NetNews

В Израел ваксинираните и прекаралите Ковид-19 вече се радват на привилегии: те получават т.нар. "зелен паспорт". Оттам пристигат и добри новини за ваксината на BioNTech. Според нови данни, тя пази от пренасяне на вируса.

Израел въведе облекчения за хората, които са ваксинирани или вече са боледували от Ковид-19: те ще могат да получат т.нар. "Зелен паспорт", който ще им позволи отново да посещават хотели, фитнес зали, театри или спортни събития.

Министърът на здравеопазването Юли Еделщайн написа в Туитър, че над 3,2 милиона израелци биха могли незабавно да се възползват от тези предимства. Целта е икономиката да се задвижи отново. Според министър-председателя Бенямин Нетаняху, т.нар. "Зелен паспорт" постепенно щял да отвори отново страната.

За да се ваксинират и по-младите израелци

В бъдеще всеки оздравял от Ковид-19, както и всеки ваксиниран срещу болестта ще може да си извади онлайн имунизационен паспорт, въз основа на който може да придобие и "Зеления паспорт" – във вид на приложение за смартфона или в хартиен вариант. Документът ще се сканира на входа на обектите, които ще бъдат достъпни само за притежатели на въпросния паспорт – като плувни басейни или храмове. Който притежава т.нар. "Зелен паспорт", ще може да избягва и задължителната карантина след завръщане от пътувания.

Според съобщения в израелските медии, в интернет вече се продават фалшиви сертификати. Правителството обяви, че на измамниците ще бъдат наложени солени глоби и наказания.

В сравнение с други страни по света, в Израел имунизационната кампания е напреднала много. Деветмилионната държава е първенец по ваксиниране. Междувременно всеки неин гражданин над 16 години би могъл да получи ваксина. Но напоследък именно сред по-младите готовността за ваксиниране намаля. Мярката "Зелен паспорт" цели да мотивира тъкмо младите израелци да се ваксинират.

Междувременно многоседмичният локдаун в Израел постепенно се отменя – магазини, музеи, библиотеки и търговски центрове вече имат право да работят. Задължението за носене на предпазни маски и спазване на дистанция остава в сила.

Ваксината на BioNTech/Pfizer пази и от зараза?

Същевременно събраните до момента от Израел данни сочат, че ваксината на BioNTech/Pfizer предпазва не само от развиване на болестта Ковид-19, но и значително намалява вероятността от пренасяне на заразата. Това става ясно от проучване, изготвено съвместно от израелското министерство на здравеопазването и Pfizer. Според него, ваксината може да намали с 89,4% риска от пренасяне на заразата със Sars-CoV-2, включително случаите на безсимптомно протичане. Тези данни обаче тепърва трябва да бъдат потвърдени от нови изследвания.

"Тези проучвания предоставят първото ясно доказателство, че и инфекциите могат да се избегнат", каза здравният експерт на германската Социалдемократическа партия Карл Лаутербах. "Ако тези данни се потвърдят, наистина ще може да се установи много повече нормалност." До момента се смяташе, че препаратът предпазва само от заболяването Ковд-19, но не и от инфекция с коронавируса.

Израелското здравно министерство публикува и други данни за ваксината на BioNTech/Pfizer – за защитата от Ковид-19. Според тях, след втората доза ваксината осигурява 95,8% защита срещу Ковид-19, 98% защита срещу симптоми като температура и задуха, както и 99% защита срещу тежко протичане на болестта или смърт. В досегашните проучвания се говореше за 95% защита от болестта.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бензиностанция на косъм от взрив

Бензиностанция беше на косъм от взрив при голям пожар край Пловдив. Единствено бързата намеса на пожарникарите е предотвратила експлозия, съобщи Нова тв. Огънят е избухнал в незаконна къща, залепена за автосервиз в село Труд. Пламъците бързо са обхванали двете постройки. Изгорели са два микробуса, лека кола и мотокар. Щетите са […]