Цифровите технологии уплашиха Антониу Гутериш

NetNews

Генералният секретар на ООН предупреди, че „опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват с всяка изминала година“, а злонамерената дейност в киберпространството се увеличава от страна на правителства, неправителствени организации и престъпници, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В същото време Антониу Гутериш заяви, че „злоупотребата с цифрови технологии става все по-усъвършенствана и прикрита, зловредният софтуер и троянските коне се разпространяват“, а кибероперациите, активирани от изкуствения интелект, умножават заплахата.

Освен това той предупреди Съвета за сигурност на ООН, че „квантовите компютри могат да разрушат цели системи със способността си да нарушават криптирането“.

От положителна гледна точка Гутериш заяви, че цифровият напредък „революционизира икономиките и обществата“, като не само обединява хората, но и предоставя новини, информация и образование и дава възможност на гражданите да имат достъп до правителствени услуги и институции.

Но мигновената свързаност, която дава възможност за огромни ползи, също така прави хората, институциите и правителствата уязвими, каза той.

Гутериш заяви, че инцидентите, свързани с киберсигурността, са станали „обезпокоително чести“ – от прекъсвания на здравните, банковите и телекомуникационните услуги до „непрестанна незаконна дейност“, включително от страна на престъпни организации и така наречените „кибер наемници“.

Генералният секретар посочи също така „легион от търговци на омраза, които разпръскват страх и разделение по информационната магистрала“, както и все по-честото използване на киберпространството като оръжие в конфликти. „А нарастващата интеграция на цифрови инструменти с оръжейни системи, включително автономни системи, представлява нова уязвимост“, каза той.

Гутериш заяви, че уязвимостите в софтуера се използват, а начините за постигането им дори се продават в интернет.

„Използването на злонамерен софтуер (ransomware) е един сериозен пример – огромна заплаха за публичните и частните институции и критичната инфраструктура, от която хората зависят“, каза той. „Според някои оценки общият размер на плащанията поради използване на рансъмуер ще достигне 1,1 млрд. долара през 2023 г.“

Но ръководителят на ООН заяви, че отвъд тези разходи подобни посегателства оказват влияние върху мира, сигурността и стабилността във и между държавите.

„Злонамерената дейност, която подкопава обществените институции, изборните процеси и онлайн интегритета, подкопава доверието, подхранва напрежението и дори посява семената на насилието и конфликтите“, каза той.

Гутериш призовава за глобални усилия, за да се гарантира, че киберпространството и изкуственият интелект са регулирани, за да се гарантира, че те са ориентирани към насърчаване на отговорно поведение на тези технологии.

Той покани лидерите на 193-те държави членки на ООН на Среща на върха за бъдещето по време на годишната им среща в Общото събрание в края на септември и заяви пред Съвета, че тя „представлява ключов шанс да се подкрепи поддържането на международния мир и сигурност в киберпространството“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

САЩ отпускат на Хаити близо 110 млн. долара помощ за сигурност

Администрацията на американския президент Джо Байдън ще отпусне на Хаити близо 110 млн. долара за сигурност и полицейска помощ, съобщи служител на Държавния департамент на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това е стъпка, която заобикаля продължилото с месеци задържане на средствата от страна на републиканските законодатели. Служителят заяви, че […]