ЦИК утвърди образците на бюлетините за изборите 2 в 1

NetNews

Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди със свое решение днес образците на бюлетините за гласуване за страната и за чужбина за изборите за Европейски парламент и за Народно събрание, които ще се проведат на 9 юни.

Образците следва да бъдат публикувани на страницата на комисията в раздел „Изборни книжа“, уточни БТА.

Хартиеният и машинният вот са равнозначни, като това е записано в Изборния кодекс. На вота през юни избирателите ще гласуват с зелени хартиени бюлетини за българския парламент и със сини за Европейския парламент. Разписките от машинния вот ще се различават по тяхната дължина като по-дълга ще е тази за Народно събрание.

Бюлетината за гласуване за страната за парламент съдържа номера и наименованието на избирателния район, полета за номерата и наименованието на политическите формации, включително и за името на независим кандидат, ако е издигнат такъв в дадения район, както и опция „Не подкрепям никого“. Вдясно от имената и номерата на политическите формации има номера за гласуване по преференция. Образецът на бюлетината е обозначен с Приложение № 127-НС.

Бюлетината за гласуване за Народно събрание извън страната съдържа само полета за номерата и наименованието на партиите и коалициите, регистрирани за вота през юни, както и опцията „Не подкрепям никого“. Образецът на бюлетината е обозначен с Приложение № 128-НС.

Бюлетината за гласуване за страната за европарламент съдържа номера и наименованието на избирателния район, полета за номерата и наименованието на политическите формации, включително и за името на независим кандидат и опция „Не подкрепям никого“. Вдясно от имената и номерата на политическите формации има номера за гласуване по преференция. Образецът на бюлетината е обозначен с Приложение № 129-ЕП.

Бюлетината за гласуване извън страната за изборите за Европейски парламент съдържа полета за номерата и наименованието на политическите формации, включително и за името на независим кандидат и опция „Не подкрепям никого“. Вдясно от имената и номерата на политическите формации има номера за гласуване по преференция. Образецът на бюлетината е обозначен с Приложение № 130-ЕП.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Берлин: С новия закон за чуждестранните агенти Грузия може да забрави за членство в ЕС

Германското правителство определи като погрешно приемането в Грузия на спорния закон ограничаване на чуждестранното влияние върху гражданското общество и изрази надежда, че правителството в Тбилиси ще промени позицията си, предаде ДПА, цитирана от БТА. „Припомняме на грузинското правителство ангажимета му от 2023 г. да оттегли безусловно този закон“, заяви днес […]