Държава приватизира почти всички държавни предприятия до 2029 година

NetNews

„Всички държавни предприятия в Пакистан, с изключение на стратегическите, ще бъдат обект на приватизация. Задачата на правителството не е да се занимава с бизнес, а да осигури благоприятна среда за бизнес и инвестиции“, каза премиерът на Пакистан Шахбаз Шариф.

По думите на министър-председателя приватизацията на предприятията, включително и на енергоразпределителните дружества, ще се извършва приоритетно и ускорено в рамките на правителствената програма за периода 2024-2029 г. „Държавните предприятия ще бъдат приватизирани, независимо дали са печеливши или нерентабилни“, подчерта Шариф.

Министър-председателят обяви приватизацията на държавните предприятия, след като преговорите започнаха в Исламабад на 13 май с мисия за преглед на Международния валутен фонд (МВФ) относно размера и графика на нов пакет от финансова помощ за Пакистан по механизма за средносрочно разширено финансиране.

Пакистан планира да получи 6-8 млрд. USD от Механизма на МВФ за устойчивост и устойчиво развитие, който предоставя достъпно дългосрочно финансиране на страни, които предприемат реформи за намаляване рисковете и за бъдещата стабилност на платежния баланс. Условията за предоставяне на такава помощ са по-специално разширената приватизация на държавните предприятия като част от икономическото преструктуриране, увеличаване на тарифите за електроенергия и увеличаване на данъчните приходи.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Спектакъл на ямболския театър е в афиша на международния фестивал в Шумен и на „АПОЛОНИЯ 2024”

Спектакълът „Всичките наши тела" на ямболския Драматичен театър „Невена Коканова” е селектиран за участие в Международния фестивал „Друмеви театрални празници", Шумен. Представянето е утре, 15 май. Постановката е включена и в програмата на тазгодишните Празници на изкуствата „АПОЛОНИЯ 2024”. Ямболската публика има възможност отново да гледа спектакъла по текстове на Георги Господинов на родна сцена днес, 14 май, от 19:00 часа.
Спектакълът Всичките наши тела на Драматичен театър Ямбол