Денков: Държавата продължи да работи с нормални темпове, независимо от усложнената обстановка

NetNews

Благодаря на всички министри и техните екипи, че успяха да запазят темпото и да вземем тези важни решения, от които имат нужда гражданите и бизнеса. Държавата продължи да работи с нормални темпове, независимо от рязко усложнената и вече предизборна обстановка. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков преди днешното заседание на Министерски съвет.

Той изброи резултатите на кабинета в този допълнителен 10-и месец.

„Вече пътуваме свободно по въздух и вода в Шенгенското пространство. При политическа стабилизация ще има решение и за сухопътните граници в Шенген до края на годината. Новият проект на Закона за съдебната власт вече е на обществено обсъждане. Без него конституционните промени не могат да доведат до истинска реформа в съдебната власт. Пациентите вече могат да получат безплатно лекарството на най-ниската цена от всяка една от 50-те групи за сърдечносъдови заболявания, а останалите лекарства се заплащат значително по-малко от сега.

МРРБ подписа 642 споразумения със 142 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти за над 1,7 млрд. лв. Над 46 000 малки и средни земеделски стопани получиха 154 млн. лв. по схемата за подпомагане за Кампания 2023 г. – с 50% повече от кампанията за 2022 г. Русенският университет „Ангел Кънчев“ ще има своя структура в Тараклия.

ММС успешно реализира програмата за спортна инфраструктура, подписа договори за близо 10 млн. лв. за над 20 обекта, сред които за ремонт на стадиони в страната, изграждане на детски площадки, зали и игрища. Одобрихме законопроект за промени в Закона за културното наследство, за да осигури държавата необходимата закрила на обектите, които са културни ценности. В продължение на политиката на кабинета в подкрепа на вероизповеданията отпуснахме 3 млн. лв. за доизграждане на храм „Храм „Св. първомъченик и архидякон Стефан” в Южния парк в София. Подпомогнахме и с 2 млн. лв. за православни храмове в Щутгард и Лондон, а днес ще гласуваме още 450 000 лв. за храмове в София и Севлиево“, обобщи Денков.

„Днес правителството ще одобри мерки за намаляване диспропорциите в заплащането на администрацията за 269 млн. лв. повишават се заплати за всички нива, като се намалява значително разликата между съществуващите реални минимални и максимални заплати – от почти 5 пъти, колкото е разликата в момента, до около 2,5 пъти. В същото време, средната заплата във всички администрации по всички нива се повишава. Новите размери на месечните заплати се определят считано от 1 януари 2024 г.“, каза още премиерът в оставка.

Той подчерта, че работата продължава: „Ще направим плавен преход към служебното правителство.“

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Продажбите на Hummer EV са се увеличили с 83 хиляди процента

GMC Hummer EV на General Motors, задвижван от технологията Ultium, е първата стъпка на автомобилния производител в сегмента на електрическите пътнически автомобили. С акцент върху мощността и авангардните функции, моделът привлече значително внимание, отразено в забележителния скок на продажбите през 2024 г. През първото тримесечие на годината продажбите скочиха със […]