Доц. Красен Станчев: Политическият хаос увеличава разходите с до 600 млн. лв.

NetNews

Обикновено преди избори винаги има очаквано увеличаване на всички възможни доходи, включително субсидии към онези, които биха гласували или биха подкрепили онези, които ще участват в изборите. Това каза доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, бивш депутат, сега преподавател в Софийски университет „Свети Климент Охридски“.

„Средно в такива ситуации на нещо като политическа неопределеност, което не е съвсем правилно да се нарича политическа криза, разходите се увеличават между 200 и 300 милиона на година. Последните години обаче това увеличение, без да смятаме плащания по различни договори за поръчки от бюджета, това увеличение сега е може би е двойно, т.е. някъде между 400 и 600 милиона лева, което горе-долу съвпада с онова, което казвате – 300 милиона. Но това е нормално, и то е нормално, защото в крайна сметка първо имате поредица избори, като всички партии, участващи в изборите, обещават всичко на този, който е поискал нещо.

Но онези, които биха гласували най-сигурно са онези, които изцяло зависят от бюджета. Те не са много хора, но това са някъде около 20% от населението, от избирателите, не от населението, от възрастните граждани. Не всички разбира се получават, само онези, които са пряко назначени от правителството най-вече“, обясни той пред аудиокаста „Това е България“ на „Фокус“.

„Такива увеличения на заплати предизборно не се увеличават с успех. Примерно има една традиция, докато имаше субсидии за тютюнопроизводители, има една традиция в предизборни години, в предизборна кампания да се увеличават тези субсидии, и те се увеличават от 3 до 6 пъти, с надеждата, че съответните избиратели и съответно партията, за която гласуват тютюнопроизводителите, например ДПС, би била добър участник в някакви коалиционни споразумения след изборите. Това нещо изчезна, след като изчезнаха субсидиите, те са донякъде нелегитимни, нелегални дори в рамките на Европейския съюз“, каза доц. Станчев.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Нужен е нов подход към миграцията след нападението в "Крокус сити хол", заяви Путин

Днес руският президент Владимир Путин призова за преразглеждане на миграционната политика след задържането на таджики, пребиваващи в Русия, във връзка със смъртоносното нападение в концертната зала край Москва, където загинаха поне 144 души, а стотици бяха ранени, съобщиха Ройтерс и БТА. Отговорност за масовата стрелба пое „Ислямска държава“ – ислямистка […]