Джамбазки: От Европейския парламент зависи начинът на живот на хората

NetNews

Какво работят българските евродепутати – в края на мандата си представителите на страната ни в Европарламента отговарят на блиц въпроси на nova.bg. Как променят живота в България, колко далеч е София от Брюксел и защо е важно да гласуваме – отговорите от Ангел Джамбазки от ВМРО.

Защо за България е важно да има евродепутати?

– За да защитават националния интерес по темите като миграция, Шенген, като политиката, наречена Зелена сделка. Ако ние не пазим своя националния интерес, той ще бъде застрашен, както се случва и в момента, защото коалицията на тези, които управляват Европейския съюз в момента, действа по начин, който противоречи на интересите на българските граждани.

С какво Вашата работа помага на българските граждани?

– Старая се поне да бъда достатъчно гръмогласен по въпросите и темите, които според мен са важни. Например, когато Европейският парламент гласува пакет, наречен „Миграция”, нелегална или нерегулирана, както те казват, ние се стараем да направим така, че България да не се превръща в преливник за нелегални имигранти. Когато се опитват да променят начина ни на живот през енергетиката, когато унищожават български енергийни мощности, като ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3”, ние се стараем да не позволяваме това да се случи. И това е моето разбиране за политика, пазеща интереса на хората, които са данъкоплатци, хората, които наричаш свои съграждани, събратя, хора, с които живееш заедно.

Защо българите не се интересуват толкова от Европарламента?

– Защото поради, как да кажа, средата, в която живеем, Европейският парламент изглежда далечен, Европейският съюз изглежда далечен и ние българите разчитаме това като нещо външно, нещо странично, нещо извън нашия полукъс хоризонт. Обикновено се приема, че всички хора, които се занимават с европейска политика, някак следват дневния ред на Брюксел. Това обаче не е така. И аз се надявам повечето ваши читатели, зрители, да разберат, че от Европейския парламент зависи доста техният начин на живот. Например, не знам дали знаят, че от 2035 година има пълна забрана за производство на двигатели с вътрешно горене. Това по някакъв начин засяга всеки български гражданин, който иска да се придвижи спокойно точка А до точка Б. Така че тези неща наистина са важни. Те не са просто някаква глезотия, която е далеч извън техния кръгозор, а засяга буквално почти всеки елемент от тяхното битие.

Какво още трябва да знае българинът за работата на евродепутатите?

– А, не трябва да знае. Трябва да контролира, да разбере кои са хората, които представляват България в Европейския парламент, и да им поставя въпроси, да им възлага задачи. Нищо не трябва да разбира. Избирателят и данъкоплатец не му е работа да знае нещо за работата на парламента. Всеки има своя работа, своя задача. Това, което трябва да правят повечето хора, е да търсят отговорност от тези, които са изпратили да ги представляват. Това е задачата на всеки един български представител в Европейския парламент, без значение от коя група е, дали ще бъде като нас вдясно, дали ще бъде либерал, дали ще бъде социалист. Работата е да защитаваш интереса на хората, които представляваш, а те би трябвало да ти държат сметка, най-просто казано.

Три неща, които се промениха в България, благодарение на Вашата работа?

– Транспортът – пакетът „Мобилност”, Македония – тема, която за нас е изключително важна. И миграция.

Защо за българите е важно да гласуват на 9 юни на изборите за Европейски парламент?

– За да обезценят поне един зависим или купен глас. Купен глас може да бъде не само с пари, а може да бъде и с влияние, с работа, с каквото и да е. Ако един български гражданин, който е данъкоплатец, не гласува, вместо него ще гласува един зависим човек, който не се интересува защо и как е гласувал по този начин. И ще изпрати тук, в залата на ЕП, където се взимат важни решения, хора, които ще следват корпоративни или някакви други интереси, но не интересите на хората в България.

Колко далеч е София от Брюксел?

– София е Брюксел. България е една от най-старите европейски държави, която е запазила своето име и етнически състав повече от 1400 години на Балканите. И с по-дълга история, освен всичко станало. Но ние сме Европа, така че не може да има такова противопоставяне между България и Европа. България е Европа. Българската култура, българската цивилизация, защото можем да говорим за българска цивилизация. Българското наследство, българската памет са в основата, във фундамента, на европейските цивилизация, култура, наследство. Ние трябва да имаме малко повече самочувствие в този разговор, не да стоим някак встрани, като не много угледните роднини, втори братовчеди, които никой не ги кани да влязат в стаята, стоят в коридора. По тази причина ние трябва да имаме повече самочувствие, когато разказваме европейската история и нашата история. Ние, ние българите сме Европа. Когато ние сме строили своята държава и своята държавност, редица европейски държави, които сега съществуват, са били необятни простори на екологично равновесие. Там не е имало никого. Или е имало хора, които не са били организирани социално. Ние сме древна цивилизация, древна култура. Ние българите сме основата, фундаментът на европейската такава. Не трябва да се отделяме, не трябва да мислим, че сме по-малоценни или някой друг е повече от нас. Това е погрешно мислене.

Между 6 и 9 юни 2024 година над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. В България евровотът ще се проведе заедно с изборите за Народно събрание на 9 юни. Страната ни ще излъчи 17 членове на Европейския парламент.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кръвта, от която вълците са пили

Милена ВЪРБАНОВА Загадъчният епиграфски паметник, известен като „Accetta Satricum“ може би най-сетне намери своя адекватен прочит. „Accetta Satricum“ е миниатюрна оловна ритуална брадвичка, върху която е надраскан кратък надпис – вероятно единственият древен текст, написан на волски език с волска писменост, стигнал до наши дни. Открит е в гроб в […]