Emirates Telecommunication Group Company купува бизнеса на PPF Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия

NetNews

Чешката група PPF Group и Emirates Telecommunication Group Company от Обединените арабски емирства подписаха споразумение, съгласно което арабската група ще придобие дял от 50% плюс една акция в активите на PPF Telecom Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия, се посочва в съобщение на сайта на чешката компания, цитирано от dnevnik.bg.

В България, както и в Унгария и Сърбия, компанията оперира под бранда Yettel. През 2019 г. PPF купи и една от двете големи частни телевизии в България – Би Ти Ви. Сегашната сделка обаче не включва медийния бизнес на PPF Group, съответно и Би Ти Ви.

Страните по сделката се споразумяха, че купувачът ще плати авансово 2.15 милиарда евро при приключването на сделката за придобиването на 50% дял плюс една акция в PPF Telecom, както и допълнителни плащания до 350 милиона евро в рамките на три години след приключването на сделката, ако PPF Telecom надхвърли определени финансови цели. Предвижда се възстановяване на сумата до 75 милиона евро, ако тези финансови цели не бъдат постигнати.

Партньорите ще запазят настоящия главен изпълнителен директор на PPF Telecom, Балеш Шарма, и ще осигурят непрекъснатост на операциите, като същевременно се възползват от широкия опит на екипите на PPF Telecom на своите пазари, се отбелязва в съобщението.

Съществуващите активи на PPF Telecom в Чешката република, включително чешкия оператор O2 Czech Republic и доставчик на телекомуникационна инфраструктура CETIN, ще бъдат прехвърлени извън PPF Telecom Group и няма да бъдат част от сделката. PPF ще запази своя 100% непряк дял в O2 CZ и настоящия си непряк дял в CETIN Czech.

CETIN Group N.V., чрез която PPF ще продължи да контролира CETIN Czech, ще прехвърли всички свои дъщерни дружества извън Чехия на PPF Telecom.

Emirates Telecommunication Group Company и PPF имат за цел да запазят текущото ниво на рейтинг на PPF Telecom след приключване на сделката. PPF се стреми да поддържа текущото ниво на рейтинг на CETIN Group, при условие че бъде потвърдена целевата окончателна капиталова структура.

Главният изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц каза във връзка със споразумението за партньорство: „Продажната цена от до 2.5 милиарда евро, включително договорните плащания за откупуване, представлява една от най-големите сделки за PPF досега. Гордея се с това как успяхме да увеличим стойността на този актив след купуването му.“

Хатем Доуидар, главен изпълнителен директор на купувача, коментира: „Тъй като ние продължаваме по пътя си към водеща глобална технологична група, нашият приоритет остава фокусиран върху разширяването на нашата клиентска база и предоставянето им на повече цифрови услуги както за потребителите, така и за предприятията. Това вълнуващо партньорство с PPF Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия е пример за нашия ангажимент да търсим нови възможности за сътрудничество и инвестиционни възможности, които допълнително ще ускорят нашата експанзия.“

Очаква се транзакцията да приключи през или преди първото тримесечие на 2024 г. и подлежи на регулаторни одобрения, завършване на корпоративната реорганизация, формиране на оптимална и ефективна капиталова структура в рамките на периметъра на транзакцията, определени административни процедури и други обичайни условия. Освен това транзакцията вероятно ще бъде предмет на преглед на Регламента за чуждестранните субсидии на ЕС.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Евакуираха четирима български граждани от Нигер с помощта на Италия

След държавния преврат в Нигер на 26 юли и затварянето на всички граници, в МВнР беше получен сигнал от българска туристическа агенция за четирима сънародници на територията на страната, нуждаещи се от евакуация. МВнР предприе конкретни действия в тясна координация с партньорите от Европейския съюз за намиране на варианти за […]