Евробарометър: Бизнесът в България е с най-големият дял в ЕС на отговорили с „много лоша“ съдебна система

NetNews

Само един от четирима български работодатели смята, че правосъдната система в страната е добра. Едва един от сто казва, че тя е много добра. Това поставя България на предпоследно място в ЕС по оценка за независимостта на съдиите и съдилищата според проучване Евробарометър, цитирано от „Дневник“.

Бизнесът в България посочва категорично кои са двата източника на натиск над съдиите. При възможност да посочат няколко отговора на първо място са поставили „икономически и други интереси“ – за 62% това е основната причина, а други 21% са склонни да се съгласят с това твърдение. Но доста близо (57%) е делът на убедените, че това са властите и политиците. Други 22% казват, че общо взето действия на правителството и политиците са повлияли на оценката им за правосъдната система.

Само в Португалия в по-голяма степен (но разликата е от само един процентен пункт) предприемачите казват, че отрицателната им оценка е защото общественият статут на съдиите е твърде нисък, за да гарантира независимата им работа. В България така са отговорили 42% категорично (увеличение с 6 пункта за година) и още 25% казват, че това е донякъде причина.

Запитани как оценяват защитата на техните инвестиции, 18% отговарят, че много се съмняват, че са защитени от закона и съда. Други 37% се съмняват донякъде, което означава, че над половината предприемачи не са убедени, че съдът в България е мястото, което пази парите, имотите и активите им.

Данните показват, че оценката видимо се е влошила за една година (докато средният резултат за ЕС показва, че няма промяна) и днес в България е най-големият дял в ЕС на отговорили с „много лоша“ съдебна система.

„Непредвидимо, непрозрачно административно поведение и трудности при оспорване на административни решения в съда“ е най-споменаваната причина за безпокойството на компаниите за ефективността на защитата на инвестициите в България, Хърватия, Дания, Франция, Унгария, Ирландия, Италия и Полша.

В пет държави повече от половината компании казват намеса или натиск от икономически или др специфични интереси „много“ обяснява тяхната оценка степента на независимост на съдебната система в тяхната страна. Това се отнася за Португалия (67%), България (62%), Кипър (56%), Словакия (56%) и Литва (53%).

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Анита, бившата на Рачков, има проблеми в брака, само два месеца след сватбата с милионера

Само два месеца след шумната и помпозна сватба на бившата на Димитър Рачков с милионера Ник Стемпер, плъзна слух за развод, пише Intrigi.bg. Новоизлюпената г-жа Стемпер няма за дълго да носи тази фамилия и най-вероятно отново ще стане Димитрова заради визовия проблем САЩ, твърдят нейни познати. Още преди сватбата Анита […]