Финландия е в траур! Тормоз е мотивът за вчерашната стрелба в училище близо до Хелзинки

NetNews

Финландската полиция съобщи днес, че тормоз е бил мотивът за вчерашната стрелба в училище близо до Хелзинки, при която загина 12-годишно дете, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Заподозреният каза, че е бил тормозен и тази информация беше потвърдена при разследването на полицията“, съобщиха органите на реда в изявление.

Момчето, извършило вчерашната стрелба, е донесло оръжието на свой роднина в училището „Виертола“ близо до Хелзинки и стреляло по три 12-годишни деца. Извършителят бил преместен в училището в началото на 2024 г., казаха следователи.

Знамената в страната бяха днес наполовина свалени в памет на починалия ученик. Другите две деца остават в болница.

„Днес открихме, че тормоз е бил мотивът за трагедията“, каза следователят Марко Сарка пред Ройтерс.

Предварителната полицейска проверка потвърди, че момчето е било тормозено, заявиха следователи в отделно изявление. Сарка отказа да даде информация по въпроса. Полицията не е съобщила дали атаката е била насочена към определени ученици.

Във Финландия се наблюдава ръст на тормоза в училищата, като 8,6% от учениците на около 12-годишна възраст казват, че са тормозени поне веднъж в седмицата, в сравнение с 2019 г., когато делът им е бил 7,2%, сочи проучване от миналата година, извършено от финландския здравен институт.

Разрешителното за оръжието, използвано при атаката, е на роднина на заподозрения, заяви полицията. Все още не е ясно как нападателят се е сдобил с него.

„Този въпрос се разследва от полицията отделно“, заявиха следователи.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Владимир Путин затяга режима, офанзивата в Украйна и заплахите към Европа

В една своя забележителна книга, озаглавена Winter Is Coming („Зимата идва“, препратка към сериала „Игра на тронове“), бившият световен шампион по шах Гари Каспаров обяви през 2015 г., че Русия на Путин ще бъде обхваната от смразяващ студ. От февруари 2022 г. черните ветрове на сибирската зима духат с пълна […]