Петър Чобанов към ГЕРБ:Къде отидоха близо 6 млрд.?

NetNews

Къде отидоха близо 6 млрд. лв. от фискалния резерв? За какво бяха похарчени? Този въпрос зададе доц. Петър Чобанов, втори в листата на ДПС в Ямбол на Александър Иванов от ГЕРБ по време на тв дебат за икономическата и социална политика в бТВ. Бившият финансов министър обори твърденията на управляващите, че мерките срещу коронавируса се финансират със спестените пари в държавния бюджет.

Политиката на финансова дисциплина на ГЕРБ показа на обществото, че „белите пари за черни дни са се оказали добра инвестиция“, заяви Александър Иванов. Спестяванията, за които говори ГЕРБ, не са верни, контрира Петър Чобанов. И изложи мотивите за това: „Ако погледнем фискалния резерв, ще видим, че според последните данни на БНБ в него има 7,5 млрд. В края на септември обаче бяха 13 млрд. лв. Къде отидоха тези средства, за какво бяха похарчени.”.

„Мисля, че инвестициите в образованието ще са следващият етап, който ще се отплати на българската икономика, но да кажем, че социално-икономическите мерки на правителството са достигнали до 4 млрд. лв. изхарчени средствата през 2020 г. за справяне с последствията от здравната и икономическата криза. Подпомогнати бяха българските пенсионери и граждани, както и бизнеса, в частност оборотния капитал“, каза Александър Иванов.

Не съм съгласен, че 4 млрд. са отишли за подкрепа на бизнеса. Това са най-разнообразни мерки, които трябваше отдавна да бъдат изпълнени. 300 млн. лв. оценяват работодателите, че е пряката подкрепа, извън мярката 60:40, обори го доц. Чобанов.

България е отделила само 4% от БВП си за финансирането на антикризисните мерки, докато развитите икономики като Германия са отделили по 15%. Ниският бюджетен дефицит няма никаква роля в този случай, след като парите не достигат до нуждаещите се, заяви бившият вицепремиер в кабинета на Жан Виденов Румен Гечев, водач на листа на БСП в Плевен. Според него оценката на инвеститорите за работата на кабинета е слаб 2. Сърбия има повече инвестиции от България, каза Гечев.

Бившият финансов министър Петър Чобанов обори и твърденията на Гечев, че сме на първо място по спад в Европа. На 12-то място сме по спад в Европа. Но има и държава с ръст и това е Ирландия, каза Чобанов. Той разграничи финансовата политика на кабинета преди и след коронакризата. Преди нея въпреки редица несъответствия с нормалната финансова политика – най-вече големите харчове през декември, все пак изглеждаше, че като дефицит постига някакви резултати. Но по време на кризата се допуснаха същите грешки, които се допуснаха през 2009 и 2010 г. – задържани плащания до последния момент. През декември 2020 г. 30% от разходите за субсидии, издръжка и капиталови разходи са похарчени само за един месец. Преразпределението на БВП тогава стига близо 50%. Това е страшна неефективност, заяви Чобанов.

„ГЕРБ е доказала, че можем да правим мащабни инвестиционни програми, и че въпреки коронавирус кризата успяхме да реализираме социално значими проекти“, заяви Александър Иванов.

„ГЕРБ винаги е намирала правилния път към управлението и го е доказала пред избирателите си. При повишаване на БВП се повишиха и приходите в хазната. И затова всички социалистически вменявания трябва да бъдат санкционирани заради своя просперитет с по-високи данъци, ние не го приемаме и ще запазим данъците в такъв размер“, заяви Иванов.

Той контрира рязко и Румен Гечев, че явно има спомен за социалната политика с носталгия от времето на Жан Виденов: „Всички си спомняме празните хладилници от времето на Жан Виденов, опашките и бедните пенсионери с пенсия 3 долара“. „Отношението към българските пенсионери е видимо и ГЕРБ го е доказал с управлението си“, заяви Иванов.Копирано от standartnews.com

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Туроператорите: Не можем да очакваме успешен сезон с това ваксиниране

На 1 май ще бъде открит летният туристически сезон у нас. Добре дошли са туристи с PCR тест, сертификат за ваксиниране или свидетелство за наличие на антитела. Това съвсем не е достатъчно за откриване на летния сезон, коментира пред БНР Димитър Попов, председател на УС на Българската асоциация на туроператорите […]