Главчев от Брюксел: Подкрепяме всячески Украйна според възможностите. Поддържаме европейската позиция

NetNews

Борбата срещу дезинформация е на вниманието на европейските лидери в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент. Важно е да се предприемат решителни действия от държавите членки и всички институции да действат в синхрон и координация. Това заяви премиерът Димитър Главчев след заседанието на Европейския съвет, цитиран от правителствената пресслужба.

В Брюксел бяха приети Заключения, изразяващи решимостта на Съюза и неговите държави членки да следят отблизо и да ограничават всякакви рискове, произтичащи от дезинформация, включително чрез изкуствен интелект, както и от чуждестранно манипулиране на информация и намеса в изборните процеси.

„Борим се България да не бъде уязвима от гледна точка на дезинформацията, в съзвучие с европейските заключения“, добави министър-председателят.

По отношение на Украйна премиерът Димитър Главчев потвърди категоричната подкрепа на България.

„Подкрепяме всячески Украйна според възможностите. Поддържаме европейската позиция„, заяви министър-председателят.

По думите му източници за помощ биха могли да бъдат приходите от замразените руски активи, които сe изчисляват на около 2 и половина – 3 милиарда евро.

Премиерът Главчев акцентира също върху призива на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел възможно най-бързо на Киев да бъдат предоставени противоракетни системи, посочват от правителствената пресслужба.

Главчев изтъкна и подкрепата на България за възобновяване на диалога на ЕС с Турция. Посоката е да се разширява диалога с Турция по повод асоциирането в Европейския съюз, както и осъвременяването на митническия съюз, добави Главчев.

Министър-председателят е запознал също така европейските си колеги със случващото се в България. Във фокуса на разговорите са били промените в Конституцията и подготовката на предстоящите избори на 9 юни.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Томаш ще търси нови за пловдивското Локо в страната

Старши треньорът на Локомотив Пловдив – Александър Томаш, ще насочи вниманието си към българския пазар за нови попълнения през лятото, съобщава „Тема Спорт“, цитирана от Фокус. Специалистът ще прави селекцията предимно от играчи от родното първенство. „Може да вземем и чужденец, но това не е на всяка цена и трябва […]