Гневни реакции в Белград! Сърбите са бесни заради посещението на Албин Курти в северните провинции на Косово

NetNews

Службата на правителството на Сърбия за Косово и близката до Белград партия Сръбска листа оцениха днешната визита на косовския премиер Албин Курти в северната част на Косово като „опит за предизвикване на напрежение“ и провокация към сърбите, които са мнозинство от населението в този район, съобщи белградската агенция Бета. В отделни декларации те оцениха, че Курти по време на престоя си в общините Лепосавич и Зубин Поток е показал, че „не се интересува от нормализация и деескалация“ и че пристигането му е предизвикало „бунт“ сред сърбите, пише БТА.

Порталът KoSSev съобщи по-рано, че Курти е останал в община Лепосавич за около половин час, заедно с най-малко двама министри от неговото правителство и че причината за пристигането му е неизвестна. Посещението на Курти в Северно Косово, освен от лична охрана, е било подсигурено и от Косовската полицейска дирекция Север, потвърдиха за KoSSev. Директорът на Службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович заяви, че само ден преди продължаването на диалога в Брюксел Курти „реши да нагнети ново напрежение на север“.

„Фактът, че целият Лепосавич беше блокиран, когато той отиде до сградата на общината, е най-доброто доказателство за каква демонстрация на сила говорим“, заяви Петкович. По думите му „отваря се въпросът кой и по какъв начин е одобрил посещението на Курти на север, кой от международните представители е бил информиран, дали КейФОР и EULEX са съдействали и дали съгласие“, посочи Петкович.

Сръбска листа заяви, че „дефилирането на Курти с десетки превозни средства и стотина въоръжени до зъби специални части на север е обезпокоило сърбите“ и нарече това посещение „театрално представление“. Тази политическа организация на сърбите в Косово, която се радва на подкрепата на Белград, оцени, че посещението на Курти „е насочено към дестабилизиране на ситуацията на място и предизвикване на напрежение“. „Повече от ясно е, че с пристигането си той искаше да предизвика реакцията на сръбския народ и да се представи като жертва, за да спечели още политически дивиденти или гласове за предстоящите избори“, се казва в съобщението.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Москва към Сеул: Това са неприятелски мерки, ще отговорим

Русия приема решението на Южна Корея да наложи санкции срещу руски физически и юридически лица за „неприятелско“ и ще предприеме ответни мерки, заяви днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс, пише БТА. Република Корея наложи вчера санкции срещу два руска кораба, за които смята, че пренасят […]