Голям български античен град вече е с туристическа инфраструктура

NetNews

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура. За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект, чийто първи етап е на финалната права, уточнява БНР.

Само преди дни Хераклея Синтика отново беше отворен за посетители. „Това, което успяхме да направим е да консервираме по-голямата част от структурите, открити от археолозите, друго важно е, че успяхме да изградим достъпна туристическа инфраструктура, разказа за „Рано в неделя“ ръководителя на проекта Катя Стоянова:

„В момента обектът е на 80% достъпен. Всичко най-интересно от него може да се види по изградените пешеходни пътеки, наблюдателни площадки, възможности всичко това да се разгледа и от високо, каза още Стоянова.

„Има поставени и силиконови фигури, нещата открити тук са в голямата си част автентични, затова се постарахме да не надграждаме с изкуствени обеми – това е като нашата политика за опазване на този обект.

Това, което правим в базиликата е сценография. „Ние разказваме историите от Хераклея Синтика чрез методите на съвременното експониране, показваме строително скеле от римско време и сме представили момента от възстановяване на базиликата от първото земетресение, преди второто фатално за града, показваме какви са били строителните технологии тогава на римски архитекти и строители, допълни още Катя Стоянова.

Тя разказа и какви са били подготвените събитията в градската базилика на Хераклиея Синтика досега и какви бъдещи планове имат.

Катя Стоянова поясни още, че колонадата е направена достоверно по проучвания на археолозите, тя е от оригинални колони, паднали при земетресението и намерени тук на място и техни копия, изработени от мрамор, добиван от същата кариера, където се установи, че са добивани материали за тези колони, каза Стоянова.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Георги Миланов се разписа, но Динамо Букурещ направи реми

Българският полузащитник Георги Миланов се разписа за Динамо Букурещ при равенството 1:1 като гост на Крайова 1948 в мач от 5-ия кръг в групата за оставане в румънското футболно първенство, предава БТА. Миланов започна като титуляр и остана на терена до 78-ата минута. Той беше точен в 43-ата минута, когато […]