Граничният контрол в Германия ще бъде временно възстановен за Европейското първенство по футбол

NetNews

Временно ще бъдат възстановени проверките по всички граници на Федералната република по време на Европейското първенство по футбол това лято, обяви германският вътрешен министър Нанси Фезер, предаде ДПА и БТА.

„За времето на първенството временно ще извършваме проверки по всички граници на Германия, за да не допуснем влизането на територията на страната на хора, склонни към прояви на насилие“, каза Фезер в публикувано днес интервю пред регионалното германско издание „Райнише пост“.

Мярката по думите ѝ е необходима за гарантирането на най-добрата възможна защита на важното международно събитие.

Ударението ще бъде поставено върху защитата от екстремисти, хулигани и други извършители на насилствени действия, важен акцент ще бъде и мрежата за сигурност срещу кибернападения, добави министърът.

„Вниманието ни е насочено най-вече към тези актуални заплахи“, каза Фезер.

Евро 2024 започва в Германия на 14 юни. Финалът е на 14 юли.

През 2006 г. Федералната република временно замрази действието на Шенгенското споразумение, връщайки временно проверките по вътрешните граници на ЕС заради Световното първенство по футбол тогава, на което тя отново беше домакин.

Фезер намекна още преди дни, че обмисля връщане на граничните проверки за Европейското първенство.

В средата на февруари вътрешният министър продължи до средата на юни срока на проверките по границите с Полша, Чехия и Швейцария като мярка за пресичане на дейността на каналджиите и незаконната миграция.

И четирите страни членуват в Шенгенската зона за безвизово пътуване, което означава, че обикновено по границите с тях няма граничен контрол, а се извършват единствено отделни, ограничени по брой проверки на случаен принцип.

През последните години обаче Германия многократно се възползваше от правото си да затяга граничния контрол заради засиления приток на мигранти и кандидати за убежище.

Проверките бяха върнати и по границата с Австрия през 2015 г., където остават в сила и до днес.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Porsche тества електромобил с ауспух (ВИДЕО)

След като европейските правила за киберсигурност накараха Porsche да спре производството на модела 718, очакванията за неговия изцяло електрически наследник нарастват. Предвиденият за пускане на пазара през 2025 г. Boxster без емисии е забелязан да преминава тестове в студено време в Скандинавия. Макар че някои прототипи вече разполагат с окончателни […]