ISW: Дмитрий Медведев иска Украйна да се разпростира само в Лвовска област

NetNews

Изглежда, че Кремъл се връща към експанзионистичната си реторика, наблюдавана последно преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, в опит да поднови твърденията си, че Украйна е част от исторически руска територия, и да обсъди границите, които руските лидери смятат за подходящи за една нова украинска държава.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев изопачава отговора на президента на САЩ Джо Байдън на въпрос на медиите дали политиката на Съединените щати е да спечелят войната или да помогнат на Украйна да се защити по време на съвместната пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски на 12 декември.

Байдън заяви, че Съединените щати искат Украйна да победи и че „победата означава, че Украйна е суверенна, независима нация […], която може да си позволи да се защитава днес и да възпира по-нататъшна агресия“. Медведев изопачи изявленията на Байдън, за да внуши, че Съединените щати биха били доволни, ако Украйна просто съществува като държава, но не се интересуват как изглеждат границите ѝ.

Медведев твърдеше, че технически Украйна все още може да бъде суверенна държава, ако цялата страна остане в границите на Лвовска област, например.

Медведев също така невярно твърди, че Байдън е намекнал, че Съединените щати подкрепят Украйна само в нейната отбрана, но няма да помогнат на Киев да започне контраофанзива, за да освободи по-голяма част от земята и народа си. Медведев добави, че Украйна хипотетично би могла да се „защитава“ като самостоятелна държава в границите на Лвовска област.

Медведев редовно и умишлено прави нелепи изявления, но времето на тези изявления и акцентът върху идеята, че Украйна може да съществува само като държава в рамките на Лвовска област, съответстват на по-ранни индикации, че Кремъл се връща към вътрешната си рамка, според която Русия води война за „освобождаване на историческите си земи“. Коментарите на Медведев следват малко след интервюто на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова за АФП от 9 декември, което вероятно е отбелязало официална промяна в реториката на Кремъл по отношение на войната.

Захарова повтори максималистичните искания на Кремъл за пълна политическа капитулация на Украйна и приемане от Киев на военните условия на Русия и въведе неясното условие, че Украйна трябва да изтегли войските си от „руска територия“, за да се разреши войната. По това време ISW прецени, че Захарова вероятно е имала предвид незаконно анексираните четири украински области – които не са изцяло под руска окупация.

Изявлението на Захарова обаче може да е било умишлено неясно, за да се даде свобода на Русия да определи какво смята за „руски територии“. Коментарите на Медведев и Захарова са тясно свързани с дългогодишната информационна операция на Русия, според която Украйна може да бъде разделена на контролирана от Русия „Малоросия“ (по-голямата част от Украйна) и малка част от контролираната от Полша Западна Украйна.

ISW наблюдава как руските пропагандисти засилват тази информационна операция в навечерието на пълномащабната инвазия.

Връщането на идеята на Кремъл за „разделена Украйна“ вероятно е организирано усилие за подвеждане на международната общност да отхвърли ключови компоненти на суверенитета на Украйна: нейната териториална цялост, определена през 1991 г., и правото ѝ на самоопределение.

ISW оцени, че Кремъл е използвал подобни информационни операции в края на 2021 г. и началото на 2022 г., за да създаде условия за пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна, като същевременно заблуди Запада в търсенето на дипломатическа деескалация.

Русия все още преследва максималистичната си цел да контролира цяла Украйна и използва тези информационни операции, за да възпре по-нататъшната военна помощ за Украйна и да протака времето, необходимо за възстановяване на отбранително-промишления си комплекс (ОПК) и за възстановяване на армията си.

Разсъжденията на Медведев и изявлението на Захарова, разгледани в контекста на информационните операции, които Кремъл използва преди пълномащабното нахлуване, поставят под сериозно съмнение идеята, че Москва би се задоволила дори с цялата територия на четирите украински области, които незаконно анексира, да не говорим за това къде в момента се намират фронтовите линии.

Заслужава да се отбележи също така, че Кремъл изглежда преразглежда изричните си териториални цели в посока нагоре, тъй като подкрепата на САЩ за Украйна изглежда се разколебава, а западните гласове, както се съобщава, настояват за оказване на натиск върху Украйна да предложи териториални отстъпки.

На 13 декември украинският президент Володимир Зеленски заяви, че решението на Украйна да премине към отбранителни операции е продиктувано от зимните метеорологични условия, а не от „криза“, в отговор на неотдавнашна статия в New York Times (NYT).

По време на съвместната пресконференция на срещата на върха Украйна-Северна Европа в Осло, Норвегия, на 13 декември Зеленски заяви, че зимните метеорологични условия забавят както настъпателните, така и отбранителните операции, и добави, че през 2023 г. не е имало руски победи.

Зеленски заяви, че най-важната цел за украинските сили е да задържат и унищожат руските военни в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски участва във втората среща на върха Украйна-Северна Европа в Осло, Норвегия, на 13 декември.

По време на срещата на върха Украйна-Северна Европа Зеленски се срещна с лидерите на Финландия, Швеция, Норвегия, Дания и Исландия, които на 12 декември публикуваха съвместно писмо във Financial Times, в което заявиха, че „това е критичен момент за Украйна, Европа и глобалната сигурност“ и че „Русия се стреми да се възползва от разделението“.

Датският министър-председател Мете Фредериксен обяви, че Дания ще одобри пакет от военна помощ за Украйна, включващ боеприпаси, танкове и безпилотни самолети на стойност около 1,1 млрд. долара.

Министър-председателят на Норвегия Йонас Гахр Стор обяви, че Норвегия ще предостави допълнително оборудване за противовъздушна отбрана на Украйна.

Шведският министър-председател Улф Кристерсон заяви, че Швеция ще одобри пакет от зимна помощ за Украйна в подкрепа на гражданската инфраструктура.

Финландският президент Саули Ниинистьо обяви, че Финландия подготвя следващия си пакет от помощи за Украйна, който ще се състои от неуточнено военно оборудване, и че Финландия планира да удвои производството си на боеприпаси.

По подобен начин на 12 декември президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че Украйна ще получи пакет за военна помощ на стойност 200 млн. долара, състоящ се от ракети AIM-9M, високоскоростни противорадиоактивни ракети (HARM); ракети с тръбно изстрелване, оптично проследяване и телено насочване (TOW); противотанкови системи Javelin и AT-4, както и артилерийски боеприпаси и боеприпаси за стрелково оръжие.

Руски и украински източници продължават да съобщават за влиянието на сложните метеорологични условия върху настъпателните и разузнавателните операции по целия фронт, въпреки че според съобщенията мразовитите и снежни зимни условия в Източна Украйна предлагат перспектива за по-добри условия за маневриране.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви на 13 декември, че лошите метеорологични условия усложняват руските и украинските бойни операции на източния (левия) бряг на Херсонска област.

Хуменюк заяви, че мъглата и други метеорологични условия, предизвикани от температурни колебания, затрудняват провеждането на настъпателни операции и използването на безпилотни летателни апарати и артилерия.

Ръководителят на украинската военна администрация в Луганска област Артьом Лисохор заяви, че лошите метеорологични условия влияят на руските въздушни удари и операции с дронове в направлението Купянск-Лиман.

Руски блогър от военния сектор твърди, че кал, леден дъжд, сняг и лед възпрепятстват украинските и руските наземни атаки северно от Вербове в западната Запорожка област.

Руски военен блогър твърди, че руските сили са продължили настъпателните операции в района на Бахмут и Авдийвка въпреки „изключително неблагоприятните“ метеорологични условия, включително лед, които оказват отрицателно въздействие върху руските безпилотни летателни апарати за наблюдение и въздушно разузнаване.

Един руски военен блогър обаче предположи, че неотдавнашната снежна буря е подобрила условията за наземни операции в окупираната Луганска област.

Вероятно ще са необходими повече от една снежна буря и постоянни температури под нулата, за да се втвърди почвата достатъчно, за да се възстанови маневрената борба. Руски източници твърдят, че руските сили се възползват от трудните метеорологични условия, за да провеждат наземни операции, докато украинските разузнавателни дронове не могат да работят.

Руските сили вероятно са се ангажирали с настъпателни операции в множество сектори на фронта в периода на най-предизвикателните метеорологични условия през есенно-зимния сезон в опит да изземат и запазят инициативата преди президентските избори в Русия през март 2024 г. и да постигнат информационен ефект в САЩ и на Запад, докато украинските сили установяват и укрепват отбранителни позиции, за да запазят жива сила и ресурси за бъдещи настъпателни усилия.

Инструктор от руското щурмово подразделение „Буря-З“ се оплака, че заместник-командирите на руските нередовни въоръжени формирования разпространяват в руското медийно и информационно пространство нелогични и неверни твърдения, които представят твърде оптимистична картина на ситуацията на фронта.

Инструкторът заяви, че неназован руски заместник-командир на отряд от „Руския доброволчески корпус“ е „заблудил“ „сериозна“ медия, като е заявил, че доброволческите части са прекъснали последния украински път за снабдяване в района на Бахмут и Соледар (североизточно от Бахмут) и че поемането на контрола върху този район ще открие път за руските сили да напреднат към Краматорск.

Инструкторът заявява, че друг заместник-командир на подразделение на доброволческия корпус твърди, че украинските сили изоставят укрепленията си край Часив Яр (на 10 км западно от Бахмут) и не контролират пътищата в района и че тези условия ще позволят на руските сили да напреднат към Богдановка (на 5 км северозападно от Бахмут) и да създадат „подкова“ около Часив Яр.

Заместник-командирът на практика твърди, че руските сили заплашват населено място, значително по-далеч от сегашните си линии, за да постигнат тактическа победа в оспорван район в близост до руските позиции.

Инструкторът заяви, че тези различни твърдения и прогнози са нелогични, и се запита дали заместник-командирите не са объркали имената на населените места, когато са правили оценките си.

Инструкторът сравни твърденията за създаването на „подкова“ около Часив Яр с многократните руски твърдения, че руските сили са направили същото около Авдийвка – твърдения, които инструкторът саркастично отбеляза, че не са попречили на руските сили непрекъснато да загиват в района.

Инструкторът се позовава и на публикация от 13 декември на руски блогър, който, според инструктора, обикновено предоставя адекватни репортажи от фронта.

В публикацията се изтъква руски военнослужещ от доброволческия корпус, действащ на фронта близо до Бахмут, който твърди, че Богдановка е „стратегическо“ селище, което, ако бъде превзето, ще позволи на руските сили да напреднат към Часив Яр и да прекъснат украинската логистика.

Инструкторът се усъмни, че военнослужещият от доброволческия корпус разбира думата „стратегически“ и украинската география, тъй като инструкторът заяви, че руските сили ще трябва да напреднат през няколко селища в низините, за да достигнат до Часив Яр.

Оплакването на инструктора от руските източници, които разпространяват необосновани и максималистични твърдения, до голяма степен съответства на практиките на ISW за картографиране.

Картографският обзор на ISW „претендиран руски контрол над украинска територия“ отразява всички твърдения на редовните източници на ISW, включително най-максималистичните и малко вероятните, поради което този пласт често се различава значително от картографския пласт на ISW „оценен руски напредък“.

Този феномен е особено ясен в най-новите карти на ISW за контрол на терена, показващи Авдеевка и град Донецк, където картният слой „руски претенции“ е с до 3,5 км по-близо до Авдеевка, отколкото геолокирания картен слой „оценен напредък на Русия“.

ISW избра този подход за картографиране, за да отрази точно дори най-максималистичните руски претенции и да сравни тези претенции с геопотвърдените руски напредвания. ISW и преди е наблюдавала как руски милиблогъри критикуват други участници в руското информационно пространство за изопачаване на реалността на руските военни усилия и прекалено позитивно отразяване.

Руските военни блогъри по-рано твърдяха, че руският генерален щаб все повече изисква положителни доклади от фронтовите командири, а руските военни може би оказват натиск върху командирите на нередовни въоръжени формирования и други източници да предоставят подобни положителни доклади.

Руското МО вероятно използва официално утвърдените командири на нередовни части като канал за разпространяване на невярна информация за руските успехи на бойното поле в руското информационно пространство, за да заобиколи отговорността на МО.

Държавните медии на Кремъл все по-често публикуват интервюта с военнослужещи и командири на нередовни формирования, които изглежда правят преувеличени твърдения за руските успехи на бойното поле.

Инструкторът отбеляза, че е странно, че източници, които не са пряко свързани с руското МО, правят такива преувеличени твърдения за успехите на бойното поле.

Руското МО и преди редовно е разпространявало преувеличени и абсурдни твърдения за руски успехи на бойното поле, които впоследствие бързо са се оказвали неверни, а руските милиблогъри са критикували руското МО за тази практика.

Руското МО непрекъснато се опитва да цензурира руски военен блогър, а избрани военни блогъри разкриват тези усилия и се оплакват от тях.

Руското МО вероятно се опитва да използва командири на нередовни части и военнослужещи, действащи на фронтовата линия, за да придаде привидна легитимност на разказите, контролирани от руското МО, тъй като много руснаци вероятно не знаят, че многобройните руски нередовни формирования са непряко контролирани от руското МО и други сили за сигурност.

Възможно е Кремъл да използва и руски военни блогъри, за да разпространява невярна информация от командирите на нередовни части.

Съобщава се, че руският президент Владимир Путин счита руския военен блогър, който е публикувал предполагаемата информация от военнослужещия от доброволческия корпус край Бахмут, за „доверено лице“ в своята президентска кампания, а ISW по-рано оцени, че Кремъл вероятно ще използва президентските избори през март 2024 г., за да използва „доверените лица“ на воените блогъри, за да възстанови господството на Кремъл в информационното пространство и да провежда информационни операции.

През нощта на 12 срещу 13 декември руските сили нанесоха серия от удари с дронове и ракети. Украински военни съобщиха, че руските сили са изстреляли 10 дрона Шахед-131/136 от окупираната Балаклава, Крим, и са изстреляли 10 ракети, вероятно балистични ракети „Искандер-М“ или противовъздушни управляеми ракети С-300/400, насочени към град Киев.

Украински военни представители съобщиха, че украинските сили са свалили всички ракети и дронове, но отломки от ракети са ранили цивилни граждани в град Киев.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат заяви, че в момента руските военни разполагат с ограничен брой ракети и няма да могат да нанесат масирани ракетни удари, както руските сили направиха през зимата на 2022 г., а вместо това ще изстрелят повече дронове.

Руска хакерска група, за която се съобщава, че е свързана с Главното управление на руския генерален щаб (ГРУ), и хакерска група, свързана с Русия, поеха отговорност за кибератаката срещу украинския мобилен оператор „Киевстар“. Проруската хакерска група Killnet заяви на 12 декември, че е извършила атака срещу неуточнени украински мобилни оператори и банки, но не предложи никакви подробности или доказателства за участието си.

Руската хакерска група „Солнцепек“ заяви на 13 декември, че „поема пълна отговорност за кибератаката срещу „Киевстар“, и публикува скрийншоти, за които се твърди, че показват бази данни и системи на „Киевстар“.

От „Солнцепек“ твърдят, че са извършили кибератаката, тъй като „Киевстар“ предоставя комуникации на украинските военни, правителствени и правоприлагащи агенции.

„Солнцепек“ твърди, че е унищожил 10 000 компютъра и повече от 4000 сървъра, включително всички системи за съхранение в облак и за архивиране, но „Киевстар“ отрича тези твърдения.

„Солнцепек“ предполага, че е успял да получи достъп до системите на Kyivstar чрез служителите на компанията, а главният изпълнителен директор на „Киевстар“ Олександър Комаров заяви на 13 декември, че хакерите са пробили киберсигурността на „Киевстар“ чрез компрометиран акаунт на един от служителите на компанията.

Ръководителят на подкомисията по киберсигурност на украинската Рада заяви на 13 декември, че кибератаки срещу Украйна се случват постоянно и че Държавната разузнавателна служба на Украйна и частни компании редовно работят за защита на украинските цифрови системи.

Съобщава се, че „Солнцепек“ е известен с това, че поема отговорност за атаки, извършвани от други групи, и че е бил използван като прикритие за военното подразделение на ГРУ 74455 „Пясъчен червей“.

На 13 декември „Киевстар“ заяви, че е възстановил гласовите комуникации в Украйна и продължава работата по възстановяване на други услуги.

Руското министерство на вътрешните работи (МВР) за първи път лиши натурализирани руски граждани от руско гражданство, вероятно като част от продължаващите репресии срещу мигрантите, целящи да ги принудят да служат в руската армия и същевременно да успокоят ксенофобската руска ултранационалистическа общност.

На 13 декември МВР съобщи, че е лишило двама натурализирани руски граждани от руско гражданство, след като руските правоприлагащи органи са ги арестували по обвинения в трафик на наркотици.

Руското опозиционно издание „Медуза“ отбеляза, че това е първият случай, в който руските власти лишават натурализирани граждани от руско гражданство, откакто през октомври 2023 г. влезе в сила закон, който разшири списъка с престъпления, при които руските власти могат да отнемат гражданството на дадено лице.

В руските репортажи обаче не се уточнява какво възнамеряват да направят руските власти с двете лица, лишени от руско гражданство. Руското правителство може да изпрати двете лица в център за задържане на мигранти, където руските власти редовно принуждават мигранти без руско гражданство да подпишат договори с руските военни.

На 13 декември руската държавно контролирана медия РИА Новости съобщи, че руските власти са арестували бившия началник на миграционната служба на МВР на Санкт Петербург и Ленинградска област Андрей Колесников по подозрение в съучастие в „легализирането на над 100 000 чужденци“ през 2022 г.

Руското правителство вероятно се опитва да разгласи ареста на Колесников, за да успокои руската ултранационалистическа общност, която подкрепя войната в Украйна и се противопоставя на включването на мигрантите в руското общество, като същевременно продължава да разчита на мигрантите в усилията за криптомобилизация и за компенсиране на недостига на работна ръка в страната.

ISW продължава да оценява, че Кремъл не разполага с ясно дефинирана политика по отношение на мигрантите, тъй като руските власти продължават да полагат непоследователни и конкуриращи се усилия за ограничаване на работата на мигрантите в Русия, принуждаването им да се включат в руската армия и експлоатирането на техния труд.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Всички 1/8-финалисти в Шампионска лига, възможни са големи дербита

Миналата вечер се изиграха последните мачове от групите на Шампионска лига този сезон. Ето резултатите: Атлетико Мадрид – Лацио 2:0 Селтик – Фейенорд 2:1 Борусия Дортмунд – Пари Сен Жермен 1:1 Нюкасъл Юнайтед – Милан 1:2 Цървена звезда – Манчестър Сити 2:3 РБ Лайпциг – Йънг Бойс 2:1 Порто – […]