ISW: Русия трупа войски в Източна Украйна

NetNews

Руската армия предислоцира елементи от дивизии на въздушнодесантни войски (ВДВ) от Запорожка област в посока Източна Украйна, вероятно за укрепване и засилване на текущите настъпателни операции. Избрани руски и украински източници изразиха несъгласие относно преразпределението.

Това съобщават от Института за изследване на войната (ISW).

Украинският военен наблюдател Константин Машовец заяви на 1 май, че руското военно командване наскоро е взело решение за предислоциране на най-малко един батальон от 76-а дивизия на ВДВ от посоката на Оригов (западна Запорожка област) към общата линия на фронта в Луганска област или посоката на Краматорск (направлението Бахмут).

Руски блогър, който има открито пристрастие към ВДВ и командващия групировката на силите „Днепър“ генерал-полковник Михаил Теплински, заяви на 29 април, че руското военно командване е решило да предислоцира части от 76-та и 7-ма дивизия на ВДВ от групировката „Днепър“ на силите (разположени в източния [ляв] бряг на Херсонска област и западната Запорожка област) в други неопределени направления.

По-късно на 1 май блогърът заяви, че руското командване е решило да прехвърли части от 76-та дивизия на ВДВ, за да облекчи елементи на 104-та дивизия на ВДВ близо до ограниченото украинско тактическо предмостие в Кринки, Херсонска област.

Блогърът все още не е предложил никакви актуализации относно заявеното предислоциране на елементи от 7-ма дивизия. ISW все още не е забелязала потвърждение, че елементите са се преразпределили в други посоки. Въпреки че тези руски и украински доклади са значителни и всяко предислоциране към Източна Украйна изисква по-внимателно проучване през следващите дни.

Руските сили по-специално предислоцираха елементи от посоките на Лиман и Херсон към района на Роботине в средата на лятото на 2023 г. и това подсили отбраната на Русия в критичен момент, за да попречи на украинските сили да пробият руската отбрана.

Тези елементи проведоха контраатаки, които показаха, че са относително по-ефективни в битките от другите руски сили по това време.

В момента руските сили се опитват да използват тактическо проникване северозападно от Авдеевка, за да постигнат по-широк пробив в района и засилват настъпателните операции за превземане на оперативно важния град Часов Яр.

Руските сили в посока Авдеевка понастоящем са установили относително сплотена групировка от сили, състояща се главно от елементи на Централния военен окръг (ЦВО) и 1-ви армейски корпус (АК) на Донецката народна република (ДНР), въпреки че тези сили вероятно са лишени от провеждането на интензивни настъпателни операции през последните няколко месеца.

Украинските сили удариха петролна рафинерия в Рязанска област за втори път за по-малко от месец в нощта на 30 април срещу 1 май. Украинските издания Suspilne и РБК-Украйна съобщиха, че източници в Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) са заявили, че ГУР извърши удар с дрон срещу петролната рафинерия на Роснефт в град Рязан.

Украински и руски източници публикуваха кадри от пожар в рафинерията.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са свалили един дрон над Рязанска област. Губернаторът на Рязанска област Павел Малков обаче призна, че дрон е ударил Рязанска област, но не посочи щети. Украинските сили за първи път удариха петролната рафинерия в Рязан в нощта на 12 срещу 13 март.

Съобщава се, че украинските удари в Русия принуждават руските сили да предприемат допълнителни отбранителни мерки.

Руските държавни новинарски издания изглежда засилват антизападната реторика от бившия грузински премиер и основател на партията „Грузинска мечта“ Бидзина Иванишвили и представят негативно грузинците, протестиращи срещу законопроекта за „чуждестранните агенти“ на Грузия, вероятно в опит да дестабилизират и разделят Грузия. Грузинската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) Radio Tavisupleba съобщи на 1 май, че руските държавни новинарски канали Rossiya-1, NTV и Channel One (Perviy Kanal) засилват антизападната реторика от речта на Иванишвили от 29 април .

ISW по-рано съобщи, че Иванишвили повтори поредица от стандартни антизападни и псевдоисторически кремълски изявления по време на първата си публична реч, откакто обяви завръщането си в грузинската публична политика през декември 2023 г. Радио Тависуплеба съобщи, че руските държавни медии описват протестиращите като „агресивни“ и “ радикали“, които нападнаха грузинските правоприлагащи органи, докато празнуваха критиките на Иванишвили към Запада.

Информационният канал на Кремъл ТАСС по подобен начин се захвана с обвиненията за насилие и „масови арести“ и заяви, че протестиращите са „провокирали“ грузинските сили за сигурност. Фокусът на руските държавни медии върху изявленията на Иванишвили и тяхното негативно представяне на протестиращите вероятно е част от продължаващите усилия за дестабилизиране, разделяне и отслабване на вътрешната грузинска политика. Кремъл рутинно се опитва да представи политиката на Украйна и други постсъветски страни като хаотична в опит да дестабилизира целевите държави и да ги направи по-податливи на руското влияние или пряка атака.

Организацията на обединените нации (ООН) и западните организации продължават да разкриват как Северна Корея и Китайската народна република (КНР) пряко и косвено помагат на военните усилия на Русия. „Ройтерс“ съобщи на 29 април, че групата на ООН за наблюдение на санкциите срещу Северна Корея е издала доклад до Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН), потвърждаващ, че руските сили са използвали севернокорейска балистична ракета Hwasong-11 при удар по град Харков на 2 януари 2024 г.

Панелът отбеляза, че използването на севернокорейски ракети от Русия е в нарушение на оръжейното ембарго на ООН от 2006 г. срещу Северна Корея. Русия наложи вето на годишната резолюция на Съвета за сигурност на ООН за удължаване на мониторинговия панел на 28 март, а мандатът на панела изтече на 30 април.

The Economist съобщи на 29 април, че КНР предоставя на Русия полупроводници, навигационно оборудване, реактивни части, сачмени лагери, инструменти с компютърно цифрово управление и друго оборудване с двойна употреба, подпомагащо производството на руското оръжие.

The Economist, цитирайки данни от Центъра за стратегически международни изследвания (CSIS), съобщи, че Русия често внася стоки чрез сложна система от фиктивни компании, много от които могат да бъдат проследени до КНР. The Economist отбеляза, че руският внос на стоки от КНР изглежда се е увеличил след срещата на руския президент Владимир Путин с президента на КНР Си Дзинпин в Москва през март 2023 г.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън заяви на 1 май, че руският внос на стоки с двойна употреба от КНР помогна на Русия значително да увеличи отбранителното си промишлено производство и че 70 процента от машинните инструменти и 90 процента от микроелектрониката на Русия идват от КНР. ISW по-рано съобщи за неотдавнашния ръст на публичните срещи между официални лица от Русия, КНР, Северна Корея, Иран и Беларус, което подчертава задълбочаващото се взаимно партньорство на тези страни, насочено към конфронтация със Запада.

Руски вътрешни източници спекулират, че криминалното разследване на руския заместник-министър на отбраната Тимур Иванов може да замеси и друг заместник-министър на отбраната Рустам Цаликов. Руски вътрешен източник заяви на 26 април, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е извикала Цаликов за разпит, а по-късно заяви на 27 април, че руското Министерство на отбраната (МО) може да принуди Цаликов да се пенсионира и че властите могат да повдигнат наказателни обвинения във връзка с делото за подкуп на Иванов, за което беше задържан на 24 април.

Вътрешният източник твърди, че Цаликов е третият по ранг член на руското МО само след министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на армията генерал Валерий Герасимов. Цаликов е близък съюзник на Шойгу като Иванов. Министерството на отбраната на Обединеното кралство публикува потвърждаващ доклад на 1 май, цитирайки руски източници.

ISW обаче не може да потвърди руските твърдения. Руското министерство на отбраната не е коментирало съобщенията за разследване, включващо Цаликов и по-специално, че Цаликов посещава предприятие за производство на руски дронове в своя канал в Telegram на 30 април.

Bloomberg съобщи, че четири санкционирани руски петролни танкера са сменили имената си и плават под нови флагове.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Съдът в Лондон взе окончателно решение за Борис Бекер и 50-те милиона дългове

Tенис легендата Борис Бекер беше оправдан от съда в Лондон по обвинение за неизплатен кредит в размер на близо 50 милиона паунда. Съдията обяви, че „Бекер е направил всичко, каквото е могъл“ и би било „перверзно“ да не приключи случая, като се има предвид усилията, които е направил германецът. 56-годишният […]