IT специалист: МФ наказва всички, които работят на светло и плащат всички данъци

NetNews

„Ние сме най-солидарният сектор в България. Софтуерният сектор е номер едно по Фонд „Работна заплата“, по привлечени инвестиции и по развойна дейност, а България е на последно място по развойна дейност в ЕС“, изтъкна IT специалистът. Много по-лесно е да тръгнеш към светлата част. Една система, за да е солидарна, трябва всички да сме солидарни. Системата не работи, когато само малка част от населението е солидарна“. Това обобщи пред „Лице в лице“ по бТВ председателят на Българската асоциация на софтуерните компании Доброслав Димитров.

Той посочи, че начинът за цялостен ръст на доходите върви по друг начин: чрез увеличение на работните места в софтуерната и технологичната индустрии. „Ако има повече хора, които да взимат по-високи заплати, те ще вдигнат заплатите на всички останали“, обясни Димитров.

Според него доходите трябва да се повишават, но това не става с административен акт на Министерство на финансите. Те се увеличават от добавената стойност.

Димитров обясни, че вдигането на максималния осигурителен доход за бранша е грешен подход, защото по този начин се взима „още малко от тези, които работят на светло и си плащат всички данъци“. „Взимаме от младите хора, това са бъдещите родители или вече млади родители. Това са хората, които създават бъдещето на България. Проблемът ни е принципен“, аргументира се Димитров, като обясни и логическата връзка.

По думите му почти всички завършили в IT сферата остават да работят в България, а това движи икономиката. Освен това, създават семейства тук, което допринася и за разрешаване на наболелия за страната ни демографски проблем.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Берое и Етър затвориха футболната есен у нас с 0:0

Берое и Етър Велико Търново затвориха 20-ия кръг и футболната есен у нас с нулево реми (0:0) между двата отбора в мач, състоял се в Стара Загора. Големият герой в срещата определено беше вратаря на „виолетовите“ – Мартин Величков, след като стражът на няколко пъти спаси своята врата и спомогна […]