Ивайло Вълчев: Очаквам ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да постигнат компромис

NetNews

„Очаквам ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да постигнат компромис и да съставят правителство. По-близко сме до това да се случи и да остане трудността на всяка от страните да обясни защо го е направила”. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Ивайло Вълчев в студиото на предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

„Стремежът е един – на каквото и да е цена, с каквито и да са обяснения да се постигне конструкция”, обясни Вълчев. „Всяка от страните се стреми едва ли не да се скрие зад гърба на говорещия и в последния момент да реши дали е съгласна”, каза политикът по повод думите на Асен Василев към Мария Габриел.

Според политика от ИТН преговорите между двете формации започва да прилича не толкова на групова игра, колкото на индивидуални, неясни стремежи. „Питал съм колеги как се разговаря с ПП-ДБ, до колко може да се има доверие”, обясни спецификата на преговорите Вълчев.

Запитан за евентуални предсрочни избори, той каза, че не може да прогнозира процентите доверие към отделните партии, ГЕРБ вероятно ще запазят своя процент. Той обясни, че не смее да говори за евентуалното доверие към ПП-ДБ и предположи, че ДБ може да излезе самостоятелно на избори. „Може би основните играчи в картината ще останат същите. Със сигурност няма да останат процентите, които всеки ще спечели. Отношенията и доверието, което си имат, ще бъдат други. В момента България има нужда от правителство, в което експерти да вършат работа така че страната да върви напред”, обясни Ивайло Вълчев.

Относно забраната за плаващи мнозинства, той каза, че плаващите мнозинства се постигат, защото политическите сили намират логика да подкрепят едно или друго решение.

„Създаването на това правителство и гласуването му в зала е задължение и работа на тези, които го съставят”, заяви зам.-председателят на ПГ на ИТН.

Относно възможността да им бъде връчен третият проучвателен мандат за съставяне на кабинет, той отговори, че ИТН не биха искали да работят в рамките на този парламент.

Той цитира обяснението за българите на Иван Кулеков – „Имаме земя, имаме вода и си правим кал”.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Щайнмайер: Кадрите от Crocus City Hall са ужасни

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изрази съболезнования във връзка с терористичната атака в района на Москва и нарече кадрите от Crocus City Hall ужасни. „Кадрите от Москва, на които се вижда как убийци стрелят безразборно по посетителите на концерта, са ужасяващи. Моите съболезнования към семействата на жертвите и многото ранени“, написа […]