Израелската армия: Не можем да унищожим „Хамас“, нека не подвеждаме обществеността

NetNews

Разривът между израелския премиер Бенямин Нетаняху и военното ръководство на страната става все по-открит, след като главният говорител на въоръжените сили заяви, че целта на Нетаняху да унищожи „Хамас“ в Газа е непостижима, съобщава „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от БТА.

„Идеята, че можем да унищожим „Хамас“ или да накараме „Хамас“ да изчезне, е подвеждаща за обществеността“, заяви говорителят на армията Даниел Хагари пред израелската телевизия.

Коментарът беше рядък пряк упрек от страна на военните за начина, по който Нетаняху очертава основната цел на войната в Газа, която според него е „пълна победа“ над „Хамас“ и връщане на израелските заложници, държани от групировката. Премиерът многократно е заявявал, че няма да приеме край на войната без изкореняването на групировката като военна и управляваща сила.

Канцеларията на Нетаняху се противопостави на коментарите на Хагари.

„Кабинетът по сигурността, оглавяван от министър-председателя Нетаняху, определи унищожаването на военния и правителствения потенциал на „Хамас“ като една от целите на войната. ЦАХАЛ (въоръжените сили на Израел), разбира се, са ангажиран с тази цел“, заявиха от канцеларията.

Размяната на позиции беше илюстрация на продължаващото от месеци напрежение между Нетаняху и военното ръководство на страната, което твърди, че „Хамас“ може да бъде победено само ако Израел го замени с друг управляващ орган в Газа. По време на продължилата повече от осем месеца война израелските военни нахлуха в части от ивицата Газа, за да видят как „Хамас“ се възстановява в районите, когато израелските сили се изтеглят.

„Това, което можем да направим, е да отгледаме нещо различно, нещо, което да го замени“, каза Хагари в сряда. Според него „политиците ще решат“ кой да замени „Хамас“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Путин притесни Вашингтон с подписването на отбранителния пакт с Пхенян

Изразената от руския президент Владимир Путин възможност, че Русия може да достави на Северна Корея оръжия след подписването на отбранителен пакт с Пхенян, е „невероятно обезпокоителна“, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Путин предположи след посещението си в Северна Корея тази седмица, […]