Кабинетът предлага: 17-годишните да шофират с придружител

NetNews

Предлага се възможността водачи, навършили 17-годишна възраст, да шофират с придружител, като част от законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, одобрен от Министерски съвет.

Законопроектът обхваща регламентация на стойностите на максимално разрешената скорост във и извън населено място, автомагистрала и скоростен път за различните категории моторни превозни средства, както и уреждане на зони в населените места, в рамките на които да важи ограничение на скоростта от 30 км/час за всички превозни средства.

Поставя се условие при извършването на технически преглед на превозно средство водачът да е със заплатени глоби по влезли в сила наказателни постановления и фишове за нарушения.

Въведени са и конкретни задължения към стопаните на пътя, с цел подобряване на организацията на движението след строително-ремонтни дейности, пътни инциденти и аварии.

Предвидени са и нови принудителни административни мерки – временно отнемане на шофьорската книжка до решаване на въпроса за отговорността за всички нарушения, които законът наказва с отнемане на свидетелството за управление. Въведена е също така промяна в размера на налаганите наказания, както по отношение на лишаване от право на управление на МПС, така и на размера на глобите.

Допълнително, по данни за възникналите на годишна база пожари в пътни превозни средства, като близо 25% от регистрираните пожари са със загуби, е създадено изискване към оборудването на превозните средства с пожарогасители. Регламентирани са и всички случаи на прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство, като се създават условия за облекчаване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.

Предвид уреждането на част от разпоредбите от Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата, е предложено да се създадат предпоставки за отмяна на досегашния Правилник за прилагане на закона.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Лудогорец лети към 13-ата, Левски и ЦСКА влизат в деликатно дерби

Лудогорец Разград победи Левски с 5:1 като домакин в дерби от 27-ия кръг на първенството. „Орлите“ са 12-кратни поредни шампиони и имат 6 точки преднина спрямо втория в класирането ЦСКА. Играчите на Георги Дерменджиев са и с мач по-малко от „червените“. Левски е четвърти с 6 точки по-малко от „армейците“. […]