Карадимов: Индустриалните паркове ще задържат младите хора в регионите

NetNews

„Индустриалните паркове в Шумен и в Търговище са локомотивът, който ще допринесе за икономически растеж на региона. Те са ключови и за реиндустриализацията на България. Ще помогнат за преодоляването на регионалните дисбаланси, защото привличат инвеститори с висококвалифицирани работни места”.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов в Шумен на среща с кмета проф. Христо Христов и представители на местния бизнес, предаде NOVA.

Според него тези паркове ще помогнат повече млади хора да останат в регионите.

В срещата участва и Деляна Иванова, която е и.д. председател на НС на Българската банка за развитие заедно с областния управител Бейнур Ахмед, представители на бизнеса и др.

Министърът посети и фирми в съществуващия индустриален парк в Шумен, който получава 3,6 млн. лв. безвъзмездна помощ по линия на министерството. Размерът на безвъзмездна помощ за втория проект в Шумен – индустриален парк Мадара, е 13,3 млн. лв. “Единственият град, който спечели финансиране за два проекта, е Шумен“, каза още Карадимов.

По процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост Министерството класира 11 проекта в 10 общини за общо 207 млн. лв. Общините са Русе, Шумен, Свищов, Ловеч, София, Бургас, Стара Загора, Видин, Търговище и Сливен.

По-рано министър Карадимов посети и Търговище, където проведе среща с кмета д-р Дарин Димитров, областния управител Гюрсел Хасанов и представители на бизнеса в региона във връзка с одобрения проект там. Размерът на безвъзмездната помощ за индустриалния парк в Търговище е близо 28 млн. лв.

„Различните поколения влагат различно значение в индустриалните паркове. 35-годишните си представят високотехнологични производства – софтуери, чипове, автомобилна индустрия. Всичко това е възможно именно в индустриалните паркове“, заяви министърът на срещата.

По време на двете посещения бяха представени и възможностите за развитие на индустриалните зони и подкрепата за инвеститорите по линия на Министерството на иновациите – чрез Българската банка за развитие, Българската агенция за инвестиции, Фонда на фондовете и европрограмите, които администрира МИР. Българската банка за развитие може да осигури предварителното финансиране за изпълнението на проектите, след като Министерският съвет одобри новата стратегия на банката, която ѝ позволява да подкрепя публични инвестиции, изпълнявани с национални и европейски средства.

Представена беше и отворената в момента процедура за подкрепа на семейните предприятия, творческите индустрии и занаятите. Общият бюджет е 117,5 млн. лв. и е насочена към микро- и малки фирми. Те могат да получат средства за нови машини, съоръжения, инструменти, специализиран софтуер и др. Минималният размер на помощта за проект е 15 000 лв., а максималният – до 150 000 лв. Крайният срок за кандидатстване е 16 септември.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Руснаците поеха контрол върху село Яснобродовка в Източна Украйна

Руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са поели контрол над село Яснобродовка в Донецка област, Източна Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от ТАСС, като се позова на съобщение на ведомството в приложението „Телеграм“. „В резултат на активни действия подразделенията на войскова групировка „Център“ освободиха селището Яснобродовка в Донецката народна […]